Mainos
Mainos

Swan-tuoli

Arne Jacobsen 1958

Arne Jacobsenin viisikymmentä vuotta sitten tuotantoon tullut Swan-tuoli on tunnettu design-ikoni, jonka sylissä ovat istuneet tavalliset tuolinkuluttajat ja kuuluisuudet ympäri maailman.


Tanskalainen Jacobsen suunnitteli tuolin SAS Royal Hotelliin, mikä oli yksi hänen suurimmista kokonaisvaltaisista suunnittelutöistään. Itse rakennuksen lisäksi se käsitti pienimmätkin sisutuksen yksityiskohdat kuten tuhkakupit ja aterimet.

Hotelli ja tuoli olivat todella samoilla linjoilla, sillä lehdistössä tuolia pilkattiin rankasti ja itse rakennus äänestettiin Tanskan rumimmaksi rakennukseksi. Tanskalaiset ovat aina osanneet puhua suunsa puhtaiksi! Pian sekä tuolista että hotellissta tuli kuitenkin muotoilun ikoneita. Hotelliin tehdään design-retkiä ja Swan koristaa upeiden rakennusten aulatiloja sekä ylväästi että mukavasti, sillä siinä on hyvä istua!

Swan (suomeksi joutsen) muistuttaa vedessä lipuvaa joutsenta, jonka siivet ovat veistoksellisesti aavistuksen koholla. Siinä ei ole ainuttakaan suoraa viivaa, vaan muoto on orgaaninen ja linjat pehmeitä. Tuoli on pehmeästi pelkistetty. Se on verhoiltu villakankaalla tai nahalla ja värejä on saatavana lukematon määrä.

Toimittaja: Hanna Sumari

Kuvauksen tuolit: Fritz Hansen, www.fritzhansen.com, tla@frizhansen.com

(T.i.l.a. 28.5.2008)

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme