Mainos
Mainos

Tutkija: Asumistuet pahasti jäljessä asumiskustannuksista

Kuntien toimeentulotukimenojen räjähdysmäinen kasvu kertoo tutkijan mukaan siitä, että perusturvaetuudet eivät ole Suomessa lainkaan kohdallaan.

Tutkija Jouko Karjalainen Terveyden ja hyvinvoinnin laitokselta pitää ongelmallisena muun muassa sitä, että valtava määrä toimeentulotuesta menee asumiskustannusten maksamiseen.

- Tällä hetkellä arviolta 40-50 prosenttia toimeentulotukimenoista menee asumisen maksamiseen. Tätä vartenhan on ihan oma järjestelmänsä, mutta asumistukijärjestelmä ei ole kyennyt seuraamaan vuokratason ja asumiskustannusten nousua, sanoi Karjalainen MTV3:n Huomenta Suomessa.

Karjalaisen mukaan Suomen perusturvaetuuksien alhaisesta tasosta kertoo muun muassa se, että moni työtön joutuu turvautumaan toimeentulotukeen, koska työttömyyspäiväraha ei yksinkertaisesti riitä elämiskustannusten kattamiseen.

- Erityisen vaikeaa arki on pitkäaikaistyöttömillä, joilla tukena ei ole ansiosidonnaista työttömyysturvaa.

Tutkija on syvästi pettynyt sosiaaliturvan uudistamista pohtineen Sata-komitean työn tuloksiin.

- Sosiaalipolitiikan tutkijat ovat 15 vuotta puhuneet siitä, että perusturvaetuuksia pitäisi nostaa. Tämä tehtävä annatettiin Sata-komitealle, mutta valitettavasti komitea hyytyi kyllä tässä suhteessa takasuoralle, se ei päässyt edes kalkkiviivoille, Karjalainen toteaa.

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme