Mainos
Mainos

Tutkimus: Liian pitkään valvoville lapsille ongelmia aikuisiällä – "voi johtaa masennukseen ja ahdistukseen"

"Ei vielä nukkumaan!" taitaa olla tuttu iltahuuto monessa perheessä. Houstonin yliopiston tekemän tutkimuksen mukaan lapsena koetun väsymyksen negatiiviset vaikutukset näkyvät vielä aikuisiällä. 

Houstonin yliopiston tekemän tuoreen tutkimuksen mukaan lapset, jotka valvovat liian myöhään kärsivät muita todennäköisemmin ahdistuksesta ja masennuksesta aikuisiällä. 

Tutkimusta johtanut Candice Alfano rajoitti viidenkymmenen iältään 7–11-vuotiaan lapsen unta ja tutkimus osoitti, että unimäärä vaikutti nopeasti lasten tunnemaailmaan. Jo kahden liian vähän nukutun yön jälkeen positiiviset kokemukset toivat mukanaan vähemmän ilon tunteita. Vaikutus kuitenkin muuttui nopeasti, kun lapset saivat taas riittävästi unta. 

Alfanon mukaan pitkällä tähtäimellä jatkuvasta univelasta kärsivä lapsi saa vähemmän positiivisia tunnekokemuksia kuin muut ikäisensä ja se näkyy vielä aikuisiällä. 

– Jatkuva liian vähäinen unimäärä voi johtaa masennukseen, ahdistukseen ja muihin tunne-elämän ongelmiin, hän toteaa. 

Hän muistuttaa, että vanhempien tulisi suhtautua lapsen uneen ja tunnemaailman kehittymiseen samalla vakavuudella kuin he suhtautuvat ravitsemukseen, riittävään liikuntaan tai vaikkapa hampaiden pesuun. 


Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme