Mainos
Mainos

Tutkimus: parvekelasit säästävät energiaa jopa yli 10 prosenttia

Jopa 10,7 prosentin ja keskimäärin peräti 5,9 prosentin säästö asuintalon lämmitysenergiankulutuksessa. Kimmo Hilliahon tutkimus vahvistaa, että parvekelasit säästävät sekä kukkaroasi, että luontoa.

Tampereen yliopistossa elokuussa valmistunut Kimmo Hilliahon tutkimus osoittaa, että korvausilman ottaminen lasitetulta parvekkeelta parantaa selvästi lasituksella saavutettavaa energiansäästöä. Parhaimmillaan parvekkeesta syntyy tehokas tuulikaappi, ja parvekkeen takana olevan huoneen lämpötilaa voidaan laskea jopa asteella. Asukkaat säästävät ja asumismukavuus lisääntyy.

Sisäänvedetyillä parvekkeilla lasitus on usein vielä tehokkaampi energiansäästäjä kuin ulkonevilla parvekkeilla. Eteläparvekkeilla säästöä syntyy hieman enemmän kuin muihin ilmansuuntiin avautuvilla parvekkeilla, mutta kaikilla säästöt ovat merkittäviä. Lasituksen tiiviyttä tutkittaessa todettiin, että rakojen kasvattaminen ei juurikaan vaikuttanut energian säästöön.

Ratkaisevaa on myös se, miten asukkaat käyttävät lasitusta. Useimmiten suomalaiset käyttävät parvekelasitusta energiataloudellisesti oikein: talvella lasit pidetään kiinni ja kesällä auki. Tarkempia käyttöohjeita kuitenkin tarvitaan säästöjen maksimoimiseksi.

– Tutkimustuloksia voidaan suoraan hyödyntää monella taholla, Kimmo Hilliaho kertoo. Kiinteistönomistajat pystyvät siirtämään julkisivuremontteja parvekelasituksen ansiosta useilla vuosilla. Lämmitysenergiaa säästyy ja käyttökulut pienenevät.

Kuvat: Lehtikuva

(MTV3)

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme