Mainos
Mainos

Tutkimus selvitti: Miksi vieraassa sängyssä tulee nukuttua huonommin?

Tuoreen tutkimuksen mukaan vieraassa paikassa nukkumisen vaikeus johtuu alkukantaisesta eloonjäämisvaistosta.

Miksi vieraassa sängyssä uni on huonolaatuisempaa? Brownin yliopiston unitutkijat Masako Tamaki ja Yuka Sasaki tutkivat lukuisia nukkuvia aivoja ja huomasivat, että uudessa ympäristössä todellisuudessa vain puolet aivoista oli unessa. Toinen puoli pysyi aktiivisena.

First Night Effect (FNE) -nimellä kutsuttua ilmiötä ei tutkittu ensimmäistä kertaa, mutta tuore tutkimus oli ensimmäinen, joka saattoi löytää syyn ilmiön takaa: eloonjäämisvaisto.

Kokeilussa huomattiin, että tuntemattomassa paikassa nukkuvat ihmiset olivat alttiimpia reagoimaan ääniin, jotka aivot voivat tulkita uhaksi uudessa ympäristössä. Tällaisia ääniä voivat olla esimerkiksi vieraat narinat uudessa talossa, liikenne ulkona tai koiran haukunta.

Myös valailla ja delfiineillä on samankaltainen järjestelmä, jonka avulla ne pystyvät suojautumaan uhalta nopeasti heräämisen jälkeen.

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot