Mainos
Mainos

Vanhempi, älä menetä hermojasi! Itsepäisistä lapsista kasvaa menestyviä aikuisia

Palaako pinna niskoittelevan lapsen kanssa? Malta mielesi: Hermoja raastavan omapäinen lapsi saattaa menestyä tulevaisuudessa muita myötäileviä ikätovereitaan paremmin.

Tutkimuksen mukaan vanhempiaan ja sääntöjä vastaan myöhäislapsuudessaan niskuroivat lapset kasvavat hyvin tienaaviksi aikuisiksi. Itsepäinen kakara saattaakin muuttua ajan myötä kullannupuksi, joka ostaa vanhemmilleen kesähuvilan meren rannalta.

Developmental Psychology -julkaisussa ilmestynyttä tutkimusta varten tutkijat tarkkailivat 745:tä henkilöä neljäkymmentä vuotta, 12-vuotiaista 52 vuoden ikäisiksi. Tutkijat havainnoivat muun muassa lasten keskittymiskykyä, oppimishaluja ja vastuuntuntoa opinnoistaan, omien oikeuksiensa tuntemista sekä sääntöjen ja auktoriteettien haastamista. Tutkimuksessa otettiin huomioon myös vanhempien sosioekonominen tausta sekä lapsen älykkyys.

Tulokset paljastivat yllättävän suoran yhteyden itsepäisinä pidettyjen piirteiden ja aikuisiän loisteliaan urakehityksen sekä rahallisen menestyksen välillä – mutteivät yhteyden syytä. 

Tutkijat päättelivät, että itsepäiset lapset saattavat olla luokkahuoneissa muita kilpailuhenkisimpiä, mikä johtaa osaltaan parempiin arvosanoihin. Aikuisina itsepäiset lapset saattavat vaatia palkankorotuksia ja taistelevat omien taloudellisten etujensa puolesta, vaikka se saattaisi ärsyttää niin ystäviä kuin työtovereita. Taustalla saattaa olla myös moraaliton toiminta – tutkimuksessa kun ei tarkasteltu tulivatko rahat työnteosta, sijoittamisesta tai huumekaupasta.

***

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme