Mainos
Mainos

Varaudu jo nyt – pidät jyrsijät loitolla mökistäsi

Ilmojen viiletessä hiiret ja rotat alkavat etsiä ruokaa ja lämpöä. Esimerkiksi huonosti hoidetut kompostit houkuttelevat jyrsijöitä.

Jyrsijät viihtyvät pihapiirissä, missä niillä on jotain syötävää ja piilopaikkoja tarjolla. Koska ne pääsevät rakennuksiin pienistäkin raoista, kolojen tilkitseminen tai verkkojen asennus hyvissä ajoin on paikallaan. Kesämökkikauden päättyessä on hyvä tarkastaa, ettei kakkosasuntoon tule kutsumattomia vieraita.

Vältä myrkkyjä viimeiseen asti

Jyrsijämyrkkyjä ei suositella ensisijaisena vaihtoehtona hiirien ja rottien torjuntaan, koska niiden vaikutus ympäristöön on haitallinen. Ensin kannattaa kokeilla loukutusta.

Jyrsijämyrkyt estävät veren hyytymisen, jonka seurauksena jyrsijät kuolevat sisäisiin verenvuotoihin viikon kuluessa myrkyn syömisestä. Valmisteet ovat myrkyllisiä myös muille nisäkkäille ja linnuille, jos ne syövät joko myrkytettyjä jyrsijöitä tai pääsevät myrkkysyötteihin käsiksi.

Tukesin mukaan myrkkyjen jäämiä on löytynyt Euroopassa monista pöllöistä, haukoista, ketuista, näädistä ja hillereistä. Lemmikkieläimistä erityisesti koirat ovat kärsineet jyrsijämyrkkyjen aiheuttamista myrkytyksistä. Valmisteet ovat vaarallisia myös lapsille. Vanhentuneita tai torjunnan jälkeen poiskerättäviä jyrsijämyrkkyjä pitää aina käsitellä vaarallisena jätteenä, muistuttaa Turvallisuus- ja kemikaalivirasto.

Muistilista mökille

  • Hiiret ovat taitavia kiipeilijöitä. Huolehdi, etteivät ne pääse rakennuksen yläosiin esimerkiksi sähkölankoja pitkin.
  • Pidä rakennusten ympäristö siistinä: jyrsijät piiloutuvat lauta- ja lehtikasoihin.
  • Laita jätteet kannellisiin jäteastioihin.
  • Varastoi elintarvikkeet ja lemmikkien ruuat niin, etteivät jyrsijät pääse niihin käsiksi.
  • Päällystä mahdolliset kulkureitit eli putkistot riitävän tiheällä verkolla.

Lue lisää:

Kuva: Colourbox

(MTV3)

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot