Mainos
Mainos

Virvoitusjuomat yhteydessä painonnousuun

Juomista kertyy huomaamatta kaloreita, jopa viidennes päivän energiasta. Juomien nestemäisenä nautittu energia ei välttämättä anna kylläisyydentunnetta yhtä hyvin kuin kiinteä ruoka.

Useissa tutkimuksissa nuorten lisääntynyt virvoitusjuomien kulutus on yhdistetty lihavuuden yleistymiseen. Tutkijoiden mukaan maito saattaa tehdä juomien osalta poikkeuksen, sillä monipuolisen ravintoainepitoisuuden ohella se sisältää hyvin kylläisyydentunteen säilyttävää proteiinia.

Paino kuriin maidolla

Tuoreessa amerikkalaistutkimuksessa seurattiin lähes 2300 nuoren ruoka- ja juomatottumuksia, ja selvitettiin niiden yhteyksiä kehon painon kehittymiseen viiden vuoden ajan.

Tulosten mukaan nuoret, jotka nauttivat vain vähän tai eivät yhtään maitoa painoivat viiden vuoden koejakson jälkeen merkitsevästi enemmän kuin maitoa enemmän juovat vertailuhenkilöt. Vähäkaloristen virvoitusjuomien nauttiminen oli puolestaan yhteydessä nuorten laihdutuskuureihin ja painonnousuun.

Tutkimuksen alussa nuoret olivat noin 15 vuoden ikäisiä. Tutkittavilta laskettiin painoindeksit tutkimuksen alussa ja toisen kerran tutkimuksen päättyessä. Tutkittavien ruoankäyttö ja juomiset selvitettiin kyselytutkimuksella.

Puoli litraa maitoa päivittäin

Valtion ravitsemusneuvottelukunnan juomasuositusten mukaan rasvatonta tai 1 % rasvaa sisältävää maitoa tai piimää kannattaa juoda noin viisi desilitraa ruoka- tai välipalajuomana. Tähän määrään lasketaan mukaan myös maustamattomat ja vähäsokeriset jogurtit.

Amerikkalaisnuorten juoma- ja ruokatottumuksia selvittäneestä tutkimuksesta kertoi Maito ja Terveys ry.

MTV3

Kuvat: Lehtikuva ja Maito ja Terveys

Kommentoi

Uusimmat: Lifestyle

Mainos

MTV käyttää palveluissaan evästeitä tarjotakseen paremman käyttökokemuksen. Pyydämme sinua perehtymään uudistuneeseen tietosuoja- ja evästekäytäntöömme, joka on saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/tietosuoja.

Hyvä asiakkaamme, tarjotaksemme teille entistä parempaa palvelua olemme päivittäneet MTV:n palveluiden käyttöehtoja. Voitte perehtyä ehtoihin, jotka ovat saatavissa osoitteessa www.mtv.fi/yritys/kayttoehdot