Mainos
Mainos

3 yleistä viinikysymystä: Näitä et kehtaa esittää ääneen

Business Insider listasi yleisiä viiniin liittyviä kysymyksiä, jotka saattavat tuntua noloilta esittää ääneen, mutta jotka taatusti askarruttavat monen mieltä.

Viiniasiantuntija James Harbertson, Washingtonin yliopiston professori vastasi yleisimpiin viinikysymyksiin Business Insiderille.

Mitä eroa on 40 euroa ja 400 euroa maksavalla viinillä?

Lyhyesti, ei paljon mitään, jos vain juot viiniä. Hinta koostuu erilaisista tekijöistä, kuten viinin tuottajasta, rypälelajikkeesta, viinin iästä ja niin edelleen. Jos etsit vain jotain viiniä juotavaksi, edullinen viini maistuu mielestäsi luultavasti yhtä hyvältä kuin kalliskin.

Asiaan liittyy psykologinen puoli. Eräässä tutkimuksessa osallistujat maistelivat viinejä sokkona eivätkä arvioineet kalliita viinejä yhtään sen paremman makuisiksi kuin halpojakaan. Toisessa tutkimuksessa puolestaan kävi ilmi, että tavalliset osallistujat, jotka eivät olleet perehtyneet viineihin, jopa pitivät enemmän nimenomaan edullisten viinien mausta.

Hintalapulla lieneekin eniten merkitystä todellisille viinikeräilijöille.

Mitä ovat tanniinit ja miten ne tunnistaa?

Tiedäthän sen kuivan tunteen, joka maistuu suussa punaviinikulauksen jälkeen? Kyse on tanniineista, joita löytyy punaviinin lisäksi myös esimerkiksi mustasta teestä. Tanniinit kertovat viini kovuudesta. Mitä enemmän viini kuivaa suutasi ja kiristää limakalvojasi, sen tanniinisempi se on. Punaviinillä onkin oma suutuntumansa, ei pelkkä makunsa. 

Miten minun pitäisi osata sanoa, onko viini hedelmäistä vai kukkaista, ja onko termeillä oikeastaan mitään merkitystä?

Viineillä on monia erilaisia aromeja, jotka voivat olla todella miellyttäviä, jos tiedät, mistä on kyse. Maku- ja hajuaistia voi terävöittää erilaisilla harjoituksilla. Kun ensi kerralla aiot juoda lasin viiniä, vinkkaa Hartbetson toimimaan seuraavasti:

1. Osta sekoituspussi erivärisiä- ja makuisia hedelmäkarkkeja ja erottele karkit värin mukaan eri kippoihin. Laita karkit pois näkyviltä ja puuhaile vähintään pari tuntia jotain muuta.

2. Ota kipot takaisin esille ja yritä arvata maistelemalla, mikä karkki on minkäkin makuinen.

3. Maista kahta eri karkkia samaan aikaan. Yritä nyt arvata, mitä suussasi on. Tämä jäljittelee viininmaistajaisia: tarkoituksena on yrittää löytää makujen seasta erilaisia aromeja, vaikkapa mansikkaa, vaikkei viini olekaan tehty mansikasta.


Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme