Mainos
Mainos

5-vuotias tyttö myi kadulla itse tehtyä mehua 50 sentillä per muki – poliisi lätkäisi käteen yli 100 euron sakon

5-vuotias lontoolaistyttö purskahti itkuun, kun poliisi sulki hänen mehukioskinsa ja antoi mojovat sakot Lontoossa.

Lontoolainen pikkutyttö halusi perustaa kadulle oman kioskin, jossa hän voisi myydä lelujaan, vaatteitaan tai ruokaa. Lopulta 5-vuotias tyttö päätyi perheensä kannustamana pystyttämään kotinsa viereen pienen mehukioskin: hän vei kadulle pöydän ja alkoi myydä mukeittain itse valmistamaansa mehua.

Poliisi vertasi mehukojua laittomaan myyntikojuun

Pikkutytön kojussa itäisessä Lontoossa riitti asiakkaita: konserttiin matkalla olevat ihmiset pysähtyivät ohikulkumatkalla mehuostoksille ja iloitsivat reippaan tytön yritteliäisyydestä. Ilo loppui kuitenkin lyhyeen, kun paikalle saapui poliisiauto.

Viranomaiset päättivät antaa 5-vuotiaalle tytölle 90 punnan eli yli sadan euron sakot ”luvattomasta myyntikojusta”. Lisäksi poliisit ilmoittivat, että ellei sakkoa makseta 14 päivän kuluessa, nousee summa lähes 200 euroon. Tytön isä Andre Spicer on pöyristynyt poliisien toiminnasta. 

Mitä Suomen elintarvikelaki sanoo kadulla myymisestä?

Yksityishenkilöiden ja järjestöjen ei enää tarvitse tiedottaa vähäriskisestä tilapäisestä toiminnasta etukäteen. Vähäriskistä toimintaa on esimerkiksi elintarvikemyynti pihakirppiksellä tai koulujen myyjäisissä, seurakunnan kahvitilaisuus tai urheiluseuran makkaranpaisto paikallisottelussa. Elintarvikkeita myytäessä ja tarjoiltaessa tulee kuitenkin huomioida lainsäädännön vaatimukset esimerkiksi säilytyslämpötiloille.

Lähde: Pihakirppis.fi

– Tyttäreni oli todella järkyttynyt ja murtui kyyneliin, Hän kysyi toistuvasti "olenko tehnyt jotain pahaa, isä?", Spicer kertoo.

Myöhemmin Spicer lohdutti tytärtään lupaamalla, että he voisivat seuraavalla kerralla pyytää ennakkoon luvan mehun myymiseen kadulla.

– "Ei, se on liian pelottavaa", sanoi tyttäreni. 

Tytön isä muistuttaa, että pienen tytön viattomalla mehukojulla ei ole mitään tekemistä luvattomien myyntikojujen kanssa. Spicerin mukaan viranomaisten olisi pitänyt pystyä käyttämään maalaisjärkeä tilanteessa.

Spicer tekikin asiasta isomman numeron ja viestitti Twitterissä julkisesti kaupunginvaltuustolle. Twiitissään Spicer nosti esille ihmetyksen siitä, miten lapsia kohdellaan yhteiskunnassa. Poliisien toiminta ei ainakaan kannusta yrittämiseen tulevaisuudessa.

Viranomaisilta julkinen anteeksipyyntö

Lopulta viranomaiset peruivat 5-vuotiaan tytön sakon ja pyysivät julkisesti anteeksi.

– Olemme hyvin pahoillamme tapahtuneesta. Luotamme, että lainvalvojamme osaavat käyttää maalaisjärkeä, mutta tällä kertaa niin ei tapahtunut. Sakko perutaan välittömästi ja olemme olleet yhteydessä professori Spiceriin ja hänen tyttäreensä anteeksipyynnön kera.

Tapaus herätti runsaasti keskustelua myös siksi, että tytön isä, Andre Spicer on Lontoossa vaikutusvaltainen ja arvostettu professori, joka on julkaissut artikkeleita useissa eri medioissa. Spicer kirjoitti myös mehukohusta Telegraph-lehteen. Spicer itse nostaa esille sen, että hän pystyi vaikutusvallallaan kumoamaan sakon, mutta kaikki eivät välttämättä näin voi tehdä.

– Jos on olemassa muita ihmisiä, jotka ovat saaneet vastaavanlaisessa tilanteessa sakot, niin tilanne on todella huolestuttava. Tuhoamme mahdollisuudet opettaa lapsillemme jotain arvokasta, Spicer totesi viitaten siihen, miten lapset voivat oppia yrittäjyydestä ja rahan ansaitsemisesta.

Lähde: Guardian

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme