Mainos
Mainos

7 faktaa pippurista: Maksuvälineestä maailman yleisimmäksi mausteeksi

Pippuri on maailman yleisin mauste, mutta miten paljon sinä tiedät tästä kyseisestä mausteesta?

Pippuri on maailman yleisin mauste ja sitä on aikoinaan käytetty myös maksuvälineenä. Lue kaikki yllättävät faktat!

Pippuri on kasvi

Pippuri on köynnöskasvi, jonka marjoista kuivataan maailman tunnetuin mauste.

Käytössä jo vuosisatoja

Vanhimmat maininnat Intian rannikolta lähtöisin olevasta maustekasvista on jo vuodelta 300 ennen ajanlaskun alkua.

Useita värejä

Kaupoista löytyy viherpippuria, mustapippuria ja valkopippuria. Jokainen näistä pippureista saa ominaisen värinsä erilaisten valmistusvaiheiden jälkeen. Esimerkiksi viherpippuri saa itselleen ominaisen värinsä, kun raaka pippuri joko ilmakuivataan, pakastekuivataan tai säilötään. Mustapippuria taas saadaan, kun tertut poimitaan raakoina ja niiden annetaan kuivua auringonpaisteessa. Tällaisen menetelmän jälkeen pippurin väri muuttuu mustaksi. Valkopippuria saadaan, kun pippurimarjan annetaan kypsyä täysin kypsäksi. Kypsänä pippurimarja on väriltään punainen, mutta valkoinen väri saadaan, kun niistä liotetaan kuori pois.

Entinen maksuväline

Keskiajalla suurta vientituotetta käytettiin myös maksuvälineenä.

Mustapippurista hyötyä terveydelle

Mustapippuri on tutkimuksissa yhdistetty useisiin terveyshyötyihin. Pippurin sanotaan muun muassa taistelevan bakteereja vastaan, auttavan ruoansulatusta ja vaikuttavan positiivisesti myös kehon rasvanpolttoon.

Pippuri saa aivastamaan

Pippuri sisältää piperiini-nimistä alkaloidia, joka ärsyttää sieraimissa olevia hermoja. Tämä kyseinen reaktio saa ihmisen aivastamaan. Piperiinistä johtuu myös mustapippurin pistävä maku.

Suosi kokonaisia pippureita

Valmiiksi rouhitut pippurit menettävät makunsa, joten hienonna pippurit itse aina tarvittaessa.

Lue myös:

(MTV LIFESTYLE)

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme