Mainos
Mainos

Agneta osti kananmunia lähikaupasta – koki 21 päivän päästä melkoisen yllätyksen

Tavallisesta ruotsalaisessa supermarketissa myydystä kananmunakennon munasta kuoriutui tipu. 

Ruotsin Rånasissa asuva Agneta Linge koki melkoisen yllätyksen miehensä Bernt Erikssonin kanssa, kun kaupan tavallisesta kananmunasta kuoriutui 21 päivän jälkeen pieni tipu.

– Luulimme, että se olisi mahdotonta, Linge kommentoi Expressen-lehdelle.

Täysin sattumaa perheenlisäys ei kuitenkaan ollut. 52-vuotias Agneta nimittäin päätti huvikseen kokeilla, voisiko kaupan kananmunista oikeasti saada kotioloissa kuoriutumaan pieniä kananpoikasia. Agneta osti Coop-lähikaupasta kuuden munan kennon ja laittoi kotona kananmunat munanhautomiskoneeseen.

Pian Agneta tajusi, että yksi munista oli todella hedelmöittynyt. Kolmen viikon odottelun jälkeen, 29. päivä joulukuuta yhdestä munasta kuoriutui pieni keltainen kananpoikanen. Agneta ja Bernt antoivat sille nimeksi Coop-Olle. Coop-Olle sai itselleen pienen kodikkaan yksiön pariskunnan luota.

– Hän asuu pahvilaatikossa, jossa on lämpölamppu, ruokaa ja vettä.

Agnetan mukaan Coop-Olle on erittäin pirteä yksilö - varsinkin nyt, kun hänellä on yksiössään kaksi kaveria.

– Emme halunneet, että Coop-Ollesta tulee yksinäinen, joten hankimme hänelle kaksi kaveria.

Voiko kaupan kananmunista todella kuoriutua tipuja?

Asiantuntijoiden mukaan tipujen kuoriutuminen tavallisista kaupasta ostetuista kananmunista on epätodennäköistä, mutta ei kuitenkaan mahdotonta. Suomen Maatalousmuseo Sarkan mukaan prosessin onnistuminen on kiinni siitä, onko muna hedelmöittynyt vai ei – eli kanalassa täytyisi olla kukko.

– Suurimmassa osassa munituskanaloita kukkoja ei ole, mutta varsinkin luomukanaloissa niitä saattaa muutamia olla. Munituskanaloissa kananmunat lähes poikkeuksetta läpivalaistaan ennen pakkausta. Näin voidaan varmistaa, että munat eivät ole pilaantuneita ja että niissä oleva alkio on kehittymätön, Sarkan amanuenssi Elsa Hietala kertoo museon sivuilla.

Kananmunia tulee pitää lämpölampun alla kolme viikkoa, jotta niistä voisi kuoriutua tipuja. Onnistuminen on kuitenkin erittäin epätodennäköistä.

Lähteet: Expressen, TV4, Suomen Maatalousmuseo

***

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme