Mainos
Mainos

Älä koskaan kaada näitä ruokia viemäriin – voi tulla kalliiksi

Tiskiallas ei ole roskis, muistuttavat asiantuntijat.

Kaadatko sinä jääkaapissa seisoneet ylijääneet sosekeitot suoraan viemäriin? Tippuuko pastan keitinvettä pois huuhtoessa tiskialtaaseen joskus myös makaroneja, jotka vahingossa tai tahallaan päätyvät viemäriin? Asiantuntijat muistuttavat, että tiskiallas ei ole biojäteroskis, jonne voi huuhtoa päivän ruokalistansa sisällön.

Isossa-Britanniassa ruokien hävittäminen viemärien kautta on aiheuttanut jättimäisten rasvavuorien syntymisen. Nämä rasvavuoret ovat aiheuttaneet massiivisia tukoksia ja viemäreiden ylitulvimisia muun muassa Lontoossa.

Nämä rasvapommit ovat tuttu ilmiö myös Helsingin viemäreistä. Rasvat ja roskat voivat tukkia viemärin ja houkutella myös rottia. Pahimmassa tapauksessa tukokset voivat muodostua niin suuriksi, että putket juodutaan leikkaamaan auki – ja se ei ole halpaa lystiä.

Erityisesti näitä ruokia ei tulisi päästää tiskialtaan kautta viemäriin:

1. Pasta, riisi ja perunankuoret

Tärkkelyspitoiset ruoat, kuten pasta, perunankuoret ja riisi voivat muodostua viemäreissä isoiksi tukoksiksi, kun ne jähmettyvät töhnämäiseksi palloksi.

2. Öljy ja rasva

Öljy ja rasva on keittiön altaiden suurin vihollinen. Vaikka öljy valuukin hienosti nestemäisenä altaaseen, se jähmettyy putkistossa nopeasti ja aiheuttaa tukoksia.

Ja vaikka öljy ehtisikin viemäriin asti, se jähmettyy viimeistään siellä ja alkaa muodostua jättimäiseksi rasvavuoreksi. Lontoon viemäreistä löytyi vuonna 2010 ennätysiso 10 tonnin rasvavuori, joka koostui kosteuspyyhkeistä ja rasvasta. Rasvapommin poistaminen aiheutti yli 400 000 punnan kulut.

Laita biojäteastiaan kiinteä tai hyytynyt rasva sekä pienet määrät nestemäistä rasvaa paperiin imeytettynä. Pyyhkäise talouspaperilla rasvan jäämät paistinpannulta ja laita paperi biojätteeseen.

Laita sekajäteastiaan nestemäinen rasva suljetussa pakkauksessa.

3. Kahvinporot ja kananmunankuoret

Rasvan ja öljyn ohella kahvinporot ovat asiantuntijoiden mukaan yksi suurimmista tukosten aiheuttajista putkistoissa. Sama pätee kananmunankuoriin. Ne eivät hajoa ja muodostavat ajan kuluessa tukoksia.

4. Siemenet ja jyvät

Kaikenlaiset siemenet ja jyvät kannattaa pitää kaukana viemäreistä. Ne hajoavat huonosti ja muodostavat tukoksia.

Lähde: Daily Mail, HSY

***

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme