Mainos
Mainos

Älä missään nimessä juo kahvia heti aamusta – hurjat seuraukset

Mikä olisikaan parempi tapa aloittaa aamu kuin kupillinen kuumaa kahvia? Kahvi onkin eittämättä monen aamu-unisen paras ystävä. Todellisuudessa pannukahvit, espressot ja latet kannattaisi kuitenkin jättää aikaisin aamulla juomatta!

Oletko sinäkin yksi niistä ihmisistä, jotka aamulla ensimmäisenä silmänsä avatessaan ajattelevat kupillista kahvia? Et ole yksin. Valtaosa kahvia nauttivista suomalaisistakin juo kupposensa nimenomaan aamulla, joko kotona tai sitten viimeistään työpaikallaan.

Kahvi kannattaa juoda vasta kello 9.30 jälkeen

Tutkimusten mukaan kahvia ei kuitenkaan kannattaisi juoda heti aamusta. Kahvilla on nimittäin tehokkaampi vaikutus, jos sen nauttii kello 9.30–11.30 välillä. Syynä tähän on se, että kehon tuottamien stressihormonien, kortisolien tuotanto ehtii tasoittua, jolloin myös kofeiini vaikuttaa tehokkaammin. Aamulla herätessäsi kortisolin tuotanto on kiivaimmillaan.

– Tämä johtuu siitä, että kortisolin tuotanto on vahvasti yhteydessä ihmisen hereilläolo- ja valppausaikoihin. Keskimäärin ihmisen kortisolin tuotanto on korkeimmillaan kello 8–9 välillä aamulla, toteaa aihetta tutkinut neurologi Steven Miller blogissaan.

Keho oppii hylkimään kofeiinia

Jos siis päätät juoda kahvia melkein heti herättyäsi, stressihormoni lieventää huomattavasti kofeiinin vaikutusta. Tämän kaiken lisäksi kehosi oppii vieläpä hylkimään kofeiinia, jolloin tarvitset aina vaan vahvempaa ja vahvempaa kahvia pysyäksesi pirteänä.

Kofeiini alkaa näin myös vaikuttaa kehon hormonitoimintaan, jolloin keho hidastaa kortisolin tuotantoa ja luottaa yhä enemmän kofeiiniin. Lopputuloksena syntyy siis haitallinen kierre, joka kumoaa kahvin hyödylliset vaikutukset vireystilaan täysin.

Keskimäärin keho tuottaa kortisolihormonia runsaasti myös kello 12–13 välillä päivällä sekä 17.30–18.30 välillä alkuillasta. Myös näinä kellonaikoina kannattaisi siis vältellä kahvinjuontia.

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme