Mainos
Mainos

Arkiruokaa todella nopeasti: Helppo tapa valmistaa kaalilaatikko ilman uunia

Juuri nyt pelloilta korjataan keräkaalisatoa. Keräkaalin kerääminen koriin muiden ruokaostosten yhteydessä on terveys- ja ilmastoteko.

Keräkaalissa on vihanneksille tyypillisesti vähän energiaa ja paljon kuitua, mutta myös hieman yllättäen runsaasti proteiinia – jopa 17 prosenttia kaalin painosta. Kivennäisaine- ja vitamiiniluettelokin on vaikuttava, sillä keräkaali kunnostautuu muun muassa kaliumin, kalsiumin, C-vitamiinin, beetakaroteenin ja fosforin lähteinä. Lisäksi keräkaalin sisältämät maitohappobakteerit ovat hyväksi suoliston terveydelle.

Kotimaisen sesongiruoan syöminen on myös teko ilmaston ja suomalaisen maanviljelyn puolesta. Keräkaalin tavoin avomaalla kasvatetuilla kasveilla on pieni hiilijalanjälki, joka ilmaisee ympäristölle tuotettua kuormitusta. 

Kuormitusta ei tarvitse tuottaa myöskään kotikeittiössä, sillä kaalista voi valmistaa hyvää, halpaa ja helppoa ruokaa nopeasti. Kokeile pikakaalilaatikkoa pannulla ja nauti hyvällä omalla tunnolla. Voit halutessasi korvata jauhelihan kasviperäisellä proteiinilla, esimerkiksi soijarouheella, nyhtökauralla tai Härkiksellä.

Toisinaan juolahtaa mieleen kaalilaatikon halu, mutta tuntuu vaivalloiselta askaroida keittiössä tuntikaupalla kaalilaatikon takia. Tässä ohje nopeutettuun muunnelmaan.

Neljälle

  • ½ keräkaali
  • 25 g voita
  • 1 dl vettä
  • 2 rkl siirappia
  • 500 g sika-nautajauhelihaa
  • ½ sipulia
  • 4 keitettyä, kylmää perunaa
  • 1 muna
  • 1 dl maitoa
  • suolaa ja valkopippuria
  • 3 dl lihalientä

Tarjoiluun

  • puolukkasurvosta

Valmistusohje

1. Suikaloi kaali hienoksi ja paista voissa isossa paistinpannussa. Kaada joukkoon vesi ja siirappi ja keitä, kunnes vesi on imeytynyt.

2. Kuori ja silppua sipuli ja raasta perunat, sekoita ne keskenään ja vaivaa ne jauhelihan sekaan. Riko joukkoon muna, lisää myös maito ja mausta suolalla ja pippurilla. Sekoita tasaiseksi mureketaikinaksi.

3. Taputtele mureke pyöreäksi, litteäksi kakuksi ja ruskista se kunnolla voissa pannulla. Käännä kakku lautasen avulla ja ruskista toinenkin puoli. Alenna lämpöä, kumoa kaaliseos lihakakun päälle, kaada sekaan lihaliemi ja keitä hiljaa poreillen kannen alla noin 10 minuuttia. Tarjoile puolukkasurvoksen kera.


***


Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme