Mainos
Mainos

Asiantuntijat: "Rasvan välttely lihottaa" – näitä ruokia sinun kannattaisi syödä säännöllisesti!

Mistä tunnistaa hyvän rasvan lähteen? "Syö ruokia, jotka antavat elämiseen voimaa", kehottaa Time-lehden haastattelema asiantuntija. 

Pähkinöitä, avokadoa, kalaa ja kasvisöljyjä – muun muassa näitä runsaasti rasvaa sisältäviä ruokia Harvardin yliopiston professori David Ludwig suosittelee Time-lehden haastattelussa. 

– Olemme keskittyneet vähentämään rasvaa viimeiset 40 vuotta ja se on vienyt meitä täysin väärään suuntaan lihavuuden ja diabeteksen osalta, hän toteaa haastattelussa. 

Lehden haastattelemien asiantuntijoiden mukaan rasvan terveellisyys riippuu kuitenkin siitä, mitä muita yhdisteitä ja ravinteita sen lähteestä löytyy – siksi esimerkiksi juusto ja avokado eivät ole samalla viivalla. 

Tulanen yliopiston ravitsemusasiantuntija Dariush Mozaffarianin mukaan esimerkiksi oliiviöljyn terveysvaikutukset ovat osin myös sen sisältämien terveellisten bioaktiivisten yhdisteiden ansiosta.

– Se (terveellisyys) riippuu muista ravinteista ja yhdisteistä, joita ruoka sisältää, ei vain rasvahapoista, hän kertoo. 

"Tietyt maitotuotteet neutraaleja"

Siispä vaikka kreikkalainen jogurtti lisätään hyvien rasvalähteiden listalle, se on siellä osin myös sen sisältämien bakteerien vuoksi – rasvaiset juustot, maito ja maustetut jogurtit eivät täytä samoja terveyshyötyjä. 

Mozaffarianin mukaan on jonkin verran todisteita siitä, että maitotuotteet eivät ole hyväksi terveydelle, mutta niiden tulokset eivät ole kiistattomia

– Tietyt maitotuotteet, kuten voi, ovat tältä osin neutraaleja, joten niitä ei kannata erityisemmin korostaa tai välttää ruokavaliossa. 

Jos on hakoteillä terveellisten rasvalähteiden suhteen, voi noudattaa Mozaffarianin kultaista sääntöä. 

– Syö ruokia, jotka antavat elämiseen voimaa, hän kehottaa. 

Esimerkiksi pähkinävoit, siemenet, siemenöljyt, oliivit, oliiviöljyt ja avokadot sopivat tähän kuvaukseen. 

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme