Mainos
Mainos

EU kieltämässä perinteisen savustuksen – suomalainen Huhtahyvät keksi nokkelan kiertotien

Höyrysavustetut tuotteet eivät sisällä lainkaan haitallisia PAH-yhdisteitä.

Luonnonpuusta saadulla savulla palvattu liha sisältää EU-säädöksiin nähden liikaa terveydelle vaarallisia PAH-yhdisteitä. Siksi perinteinen savustus uhkaa loppua syyskuussa myös Suomessa.

Jos lisäaikaa ei saada, savustamiselle joudutaan etsimään vaihtoehtoja, jotka ovat linjassa EU-direktiivien kanssa. Huhtahyvät on ottanut ensimmäisenä Suomessa käyttöön höyrysavustusmenetelmän, joka alittaa EU-säädösten nokiraja-arvot.

Nykysavustusmenetelmissä 800-asteinen vesihöyry ajetaan puuhakkeen läpi, jolloin sivutuotteena syntyy myös haitallisia PAH-yhdisteitä. Höyrysavustuksessa vesihöyry on 400-asteista, jolloin muodostuu tasalaatuista savua eikä lihaan muodostu nokea tai karsinogeenejä.

Lempeämmässä lämpötilassa lihan pintaan ei muodostu samanlaista tummaa kuorta kuin perinteisillä savustusmenetelmillä. Savu pääsee syvemmälle lihaan, jolloin tuotteesta tulee mehevämpi ja savun maku leviää lihaan läpikotaisin. Myös savustusaika on lyhyempi.

Höyrysavustus on ollut käytössä Saksassa jo vuosia ja Huhtahyvien markkinointijohtaja Juha Salmi uskoo menetelmän yleistyvän muuallakin. Ensimmäiset kotimaiset höyrysavustetut leikkeleet saatiin markkinoille alkuvuodesta.

***

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme