Mainos
Mainos

Evira tutki siementen raskasmetallipitoisuuksia – ei suositella raskaana oleville

Siemeniä suositellaan nautittavaksi kohtuudella, sillä ne sisältävät raskasmetallijäämiä ja runsaasti energiaa.

Öljykasvien siemenet, kuten auringonkukan-, seesamin-, pellavan-, pinjan- ja kurpitsansiemenet sisältävät terveellisiä rasvahappoja ja ravintoaineita, joten ne ovat hyvä lisä monipuoliseen ja terveelliseen ruokavalioon.

Koska siemenet sisältävät paljon energiaa ja keräävät itseensä maaperän raskasmetalleja, niitä tulisi käyttää kohtuudella. Eviran tutkimuksessa siemenistä löytyi erityisesti nikkeliä ja kadmiumia.

Eviran päivittämän suosituksen mukaan aikuisten tulisi käyttää öljykasvien siemeniä enintään kaksi ruokalusikallista päivässä, siemenlajeja vaihdellen.

– Öljykasvien siemeniä koskevia turvallisen käytön ohjeita on syytä noudattaa ja tarvittaessa huomioida määrä, joka kertyy esimerkiksi salaatin lisäkekäytöstä tai siemenleipien syömisestä. Vaihtelevuutta on helppo toteuttaa esimerkiksi käyttämällä valmiita siemensekoituksia, Valtion ravitsemusneuvottelukunnan pääsihteeri Arja Lyytikäinen neuvoo.

Raskaana oleville ja imettäville siementen syöntiä ei suositella lainkaan, mutta esimerkiksi sämpylän päällä olevista siemenistä ei ole haittaa.

1–6-vuotiaille lapsille suositellaan korkeintaan yhtä ruokalusikallista siemeniä päivässä. Nikkeliallergikkojen suositellaan keskustelevan siementen käytöstä terveydenhuollon ammattilaisen kanssa.

***

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme