Mainos
Mainos

Evira varoittaa: Ulkomaisissa pakastemarjoissa tartuntariski

Elintarviketurvallisuusvirasto Evira suosittelee kuumentamaan kaikki ulkomaiset pakastemarjat ennen käyttöä virustartuntariskin välttämiseksi.

Evira muistuttaa, että ulkomaalaiset pakastemarjat on kuumennettava ennen käyttöä, jotta vältetään hepatitti A -virustartunnan riski.

Osa tartunnoista on peräisin kuumentamattomista pakastemarjoista?

Suomessa on alkuvuodesta 2015 todettu useita hepatiitti A -virustartuntoja ihmisillä. Uusia sairastuneita ei ole ilmennyt toukokuun lopun jälkeen. On mahdollista, että osa tartunnoista on peräisin kuumentamattomista pakastemarjoista, joita sairastuneille on tarjoiltu kahviloissa. Evira ja Terveyden ja hyvinvoinnin laitos THL jatkavat epidemian selvittämistä.

TIESITKÖ? Myös ravintoloissa ja kahviloissa asiakkaan on hyvä varmistaa, että annoksessa ei ole käytetty kuumentamattomia ulkomaisia pakastemarjoja.

Evira suosittelee, että kaikki ulkomaista alkuperää olevat pakastemarjat tulisi kuumentaa kauttaaltaan vähintään 5 minuutin ajan 90 asteessa tai keittää 2 minuutin ajan ennen niiden nauttimista.

Ulkomaisista pakastemarjoista toistuvia ruokamyrkytysepidemioita

Ulkomaiset pakastemarjat ovat viime vuosina toistuvasti aiheuttaneet ruokamyrkytysepidemioita Suomessa. Esimerkiksi vuosina 2013 - 2014 on raportoitu yhteensä kolme norovirusepidemiaa ja kaksi hepatiitti A -virusepidemiaa, joiden epäillään levinneen pakastemarjojen välityksellä.

Hepatiitti A on maksatulehdus, joka voi tarttua ihmisiin elintarvikkeiden tai veden välityksellä. Myös tartunnan saanut potilas voi tartuttaa toisen ihmisen.

Lähde: Evira

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme