Mainos
Mainos

Festareiden juomahitti Suomessa: Nämä "viinaämpärit" menevät kuin kuumille kiville – mutta miten niitä saa edes myydä?

Ulkomaanmatkoilta monille suomalaisille tutut "viinaämpärit" ovat rantautuneet myös Suomeen. 

Mikä onkaan sen mukavampaa kuin nauttia virkistävä cocktail aurinkoisena kesäpäivänä – no tietysti se, että saat alkoholijuomaa lasillisen sijaan ämpärillisen. 

Ulkomailta tutut "viinaämpärit" alkavat olla jo tuttu näky ainakin suomalaisilla kesäfestareilla. Turussa tänä viikonloppuna järjestettävillä Ruisrock-festivaaleilla palvelee peräti kaksi ämpäribaaria. 

– Tämä on jo neljäs vuosi, kun festivaaleilla on ämpäribaari. Tänä vuonna juomana on kesäinen, raikas ja hedelmäinen drinkki. Hauskan siitä suomalaisille tekee juuri se, että se on hyvinkin tutussa ämpärimuodossa, kertoo Ruisrock-festivaalien vastaava tuottaja Annakaisa Anttila.

Ämpäreiden menekki on Anttilan mukaan suuri. Hieman alle litran vetoisissa muoviämpäreissä on pantti, mutta ne voi Anttilan mukaan kuitenkin halutessaan viedä myös festivaalimuistona kotiin.

– Tänä vuonna olemme brändänneet ämpärit ja ne on tarroitettu. Ämpäreissä on ruissipusu-pusuhuulet.

Ämpäreiden sisältö vaihtelee hieman vuosittain ja juomien resepti on erittäin salainen. Järjestäjien lisäksi tiettävästi vain yksi ulkopuolinen henkilö on aiemmin saanut käsiinsä ämpärijuoman resepti.

– Eräs festivaalikävijä soitti ja halusi ehdottomasti saada reseptin omiin häihinsä. Hän on ainoa henkilö, jolle on kerran tarkka resepti luovutettu, Anttila nauraa. 

–  Ämpärin tärkein ainesosa on tänä vuonna JP Chenetin Ice Sparkling Rose ja sen ympärille rakennetaan drinkistä raikas ja kesäinen jäillä, hedelmillä ja muilla ainesosilla, Anttila paljastaa.

Ämpäreissä saa olla neljä senttiä tiukkaa viinaa

Mutta miten on mahdollista, että Suomessa, alkoholi- ja anniskelupykälien luvatussa maassa saa edes myydä viinaämpäreitä? Anttilan mukaan juju piilee siinä, että Ruisrockin drinkkiämpäreissä ei tiukkaa viinaa ole.

– Ämpärijuoma on alkoholilain mukaan tehty. Väkevää alkoholia ei saa olla enempää kuin neljä senttilitraa. Siksi meidän juoma on rakennettu viinin ympärille, ei väkevien.

Ämpärijuoman mukana tulee useampi pilli, eli festivaalijärjestäjät ovat tarkoittaneet sen jaettavaksi. Festivaalituottaja Anttilan mukaan ämpäreita myydään kuitenkin myös yksittäisille ihmisille. 

– Sehän tietysti riippuu siitä, kuinka janoinen ihminen on, Anttila nauraa.

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme