Mainos
Mainos

HS: Montako päivää makaronilaatikko säilyy? Yksi virhe saa pilaantumaan jo päivässä

Ruoan oikeaoppinen jäähdytystapa pidentää sen säilyvyyttä. 

Miten pitkään itse tehty makaronilaatikko säilyy jääkaapissa? Ruoan säilyvyys riippuu eniten siitä, miten ruoka on jäähdytetty ja miten kylmässä sitä säilytetään, kertoo Eviran ylitarkastaja Annika Pihlajasaari Helsingin Sanomille.

Itse pidän yleensä nyrkkisääntönä sitä, että lauantaina tehty ruoka on syöty viimeistään tiistaina ja sunnuntaina tehty viimeistään keskiviikkona. Paria tuntia pidempään ei jääkaappiruokaa saisi pitää huoneenlämmössä, sillä niin saa päivässäkin ruuan helposti pilalle, hän sanoo Helsingin Sanomille.

Pelkässä huoneenlämmössä jäähdyttäminen antaa helposti kasvualustan ruokamyrkytystä aiheuttaville bakteereille. Ruoka kannattaisikin Pihlajasaaren mukaan jakaa pienempiin astioihin ja viilentää esimerkiksi kylmävaraajien päällä tai vesihauteessa. Talvella pakkasessa myös ulkona jäähdyttäminen on hyvä idea. Jääkaappiin sen sijaan lämmintä ruokaa ei saa koskaan laittaa.

– Jääkaappi ei tykkää siitä, että sinne laitetaan lämpimiä tuotteita, koska silloin lämpiävät myös muut elintarvikkeet. Lämpötilat jääkaapissa vaihtelevat usein, yleensä edessä ja ylhäällä on lämpimintä, Pihlajasaari toteaa Helsingin Sanomille. 

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme