Mainos
Mainos

Huippukokki paljastaa herkullisen arkiruoan salaisuuden – ota haltuun nämä neljä asiaa

Suola, rasva, happo ja lämpö. Yhdysvaltalaisen huippukokin ja ruokakirjailijan mukaan nämä neljä elementtiä hallitsemalla jokainen meistä voi luoda herkullisia aterioita jääkaapista löytyvistä raaka-aineista. Eikä reseptejä tarvita!

Neljän yksinkertaisen asian opettelu voi auttaa sinua vähentämään sekä ruokajätettä että säästämään ruokalaskuissa. Ja mikä parasta, saat joka kerta eteesi herkullista ruokaa! 

– Uskon, että jokainen meistä voi olla hyvä kokki, huippukokki Samin Nosrat kannustaa. 

Neljä tärkeää elementtiä – lisää näitä jokaiseen ruokaan 

Suola on ainesosa, joka vaikuttaa sekä ruoan makuun että rakenteeseen. Naisen mukaan ihmiset kitsastelevat aivan turhaan suolan kanssa laittaessaan ruokaa kotona; lisäämäsi määrä on taatusti vähemmän kuin mitä saisit ulkona syödessäsi. Kokki kehottaakin ottamaan merisuolan osaksi jokapäiväistä ruoanlaittoa.

Suolan kanssa kannattaa Nosratin mukaan olla avokätinen etenkin vihanneksia keittäessä, sillä suola korostaa vihannesten omaa makua ja saa ne maistumaan hetkessä herkullisille. Lisäksi suurin osa suolasta päätyy keitinveden mukana viemäriin.

Ja mitä tulee rasvaan, nainen pyytää lukijoita kuvittelemaan makkaran ilman rasvaa ja salaatinkastikkeen ilman oliiviöljyä. Rasva ei ole vain energianlähde, vaan joka muihin aineisiin yhdistettynä parantaa makua ja koostumusta. Älä siis säästele siinäkään!

– Mielipiteeni on, että jokaikinen vihannes jonka syöt, tekee sinulle taatusti enemmän hyvää kuin vihannekset, jotka jäävät syömättä. Ei ole väliä, vaikka niissä olisi suolaa tai öljyä, nainen kommentoi. 

Rasvan lisäksi ruokaan kannattaa lisätä aina myös jotain hapokasta, kuten sitruunamehua, etikkaa tai smetanaa. Happo on asia, joka oikein annosteltuna saa ruoan kirjaimellisesti sulamaan suussasi. Se korostaa ruoan makua ja saa aikaan kemiallisia reaktioita, jotka muuttavat ruoan väriä ja koostumusta.   

Suolan, rasvan ja hapon lisäksi myös ruoanlaitossa käytetty lämpötila näyttelee suurta roolia ruoan onnistumisen kanssa. Kukaan meistä ei taatusti halua pureskella raakaa ruokaa, joten oman lieden ja hellan tunteminen on äärimmäisen tärkeää.

Esimerkkinä nainen mainitsee perunamuusin. Maukkaan perunamuusin valmistus alkaa perunoiden keittämisestä sopivan kypsiksi. Kun perunat ovat kypsiä, joukkoon lisätään suolaa, voita ja hapankermaa, ja voilà, herkullinen ja tasapainoinen annos on valmis!

– Haluan vain, että ihmiset oppisivat tekemään ruoasta hyvää ja oppisivat, kuinka ruokkia toisia ja pitää huolta toisista, Nosrat toteaa. 

Lähde: Independent

***


Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme