Mainos
Mainos

Huomioi jouluvieraasi erityisruokavalio – toimi näin

Joulu on monille yhdessäolon ja herkuttelun aikaa. Allergia- ja astmaliitto muistuttaa, että vakava ruoka-allergia tulee muistaa myös juhlapöydässä. Kannattaa pitää mielessä, että hyvällä ennakoinnilla kaikki nauttivat ruoasta turvallisin mielin.

VINKKI! Jos juhlavieraiden joukossa on voimakkaasti allerginen, hänelle oireita aiheuttavat ruoat on trkeää pitää erillään muista ruoista niin valmistuksessa, tarjoilussa kuin säilytyksessä. Valmistusastiat ja ottimet täytyy myös toisistaan erillään.

Ruoka-allergioiden oireet ovat hyvin erilaisia. Joku saa lievää suun kutinaa, kun taas toinen voi saada vakavan allergisen reaktion murusestakin. Lievään allergiaan voidaan suhtautua huolettomammin, mutta vakava allergia pitää huomioida – sekä arkena että juhla-aikaan.

– Tärkeää on se, että läheiset ymmärtävät vakavan allergian ja ottavat asian todesta, kun siitä kerrotaan. Esimerkiksi voimakkaasti pähkinä- tai maitoallergiselle lapselle ei saa tarjota pientäkään palaa suklaata, painottaa allergia- ja astmaneuvoja Anne Vuorenmaa Allergia- ja astmaliitosta.

Jouluisin suositut pähkinät ja kala ovat yleisesti tunnettuja voimakkaan allergisen reaktion aiheuttajia. Kala-allergia voi olla niin voimakas, että allergiaoireita tulee jo pelkästä kalan hajusta.

Korvaa oireita aiheuttavat ruoka-aineet toisilla

Allergia- ja astmaliitto muistuttaa, että joulun herkut on helppo tehdä myös korvaamalla oireita aiheuttavat ruoka-aineet. Joulupuuro voidaan valmistaa vaikka kookosmaidosta. Jos perinteinen manteli aiheuttaa oireita pähkinäallergiselle, puuroon voidaan lisätä mantelin sijasta makaroni.

Allergiselle tai muuta erityisruokavaliota noudattavalle on tarjolla runsaasti sovellettuja ruokaohjeita Pirkanmaan allergia- ja astmayhdistyksen www.erimenu.fi -palvelusta. Liiton www.allergia.fi/allergiat/ruokayliherkkyys/pahkinat -sivulla on tietoa erilaisista pähkinöistä ja allergiaoireiden aiheuttajina.

Lähde: Allergia- ja astmaliitto

 ***


Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme