Mainos
Mainos

Hyljeksitty jouluherkku on vähärasvainen proteiinipommi – kokeile!

Usein aliarvostettukin jouluherkku, lipeäkala, on rantautunut kalatiskeille. Kokeile herkullisia kalareseptejä joulupöydässä tai jo aiemmin!

Vuoden vaihteen ja joulunajan perinteinen kalaherkku lipeäkala on jälleen rantautunut kauppojen kalatiskeihin. Ensimmäiset lipeäkalat tulevat kauppoihin yleensä pyhäinpäivän aikaan ja varsinainen sesonki käynnistyy pikkujoulukauden alkaessa. Kevyt, vain vähän rasvaa ja runsaasti proteiinia sisältävä lipeäkala sopii mainiosti paitsi joulunajan keventäjäksi, myös alkuvuoden kevyempään ruokavalioon.

Lipeäkalakauteen valmistautuminen alkaa lipeäkalaa valmistavissa yrityksissä jo syyskuussa, jolloin ensimmäiset kapakalat, kuivatut molvafileet laitetaan paljuihin likoamaan. Kuivattuja molvafileitä liotetaan sooda-kalkkivedessä minkä jälkeen fileet paloitellaan ja pakataan annospakkauksiin. Valmistusprosessi kestää kaikkiaan 3–4 viikkoa. Valmis pakattu lipeäkala säilyy kylmässä kolmekin kuukautta.

Lipeäkala on helppoa herkkua

Kaupoissa myynnissä oleva lipeäkala on sellaisenaan täysin käyttövalmista. Halutessaan kalan voi huuhtoa ”pulauttamalla” sen kylmän vesialtaan kautta keitinveteen, mutta juoksevan veden alla lipeäkalaa ei tule huuhtoa.

Lipeäkala kypsennetään joko liedellä keittämällä, uunissa tai mikrossa.

Perinteisesti tai uusin maustein

Perinteisesti kypsä kala tarjoillaan keitettyjen perunoiden ja valkokastikkeen tai voisulan kanssa ja maustetaan suolalla ja pippurilla. Skoonelaiset tarjoavat lipeäkalansa joko sinapin tai sinapilla maustetun valkokastikkeen kanssa. Norjalaiseen tapaan valmistettaessa lipeäkala tarjoillaan paistetulla pekonilla päällystettynä ja lisukkeena sinapilla maustettua valkokastiketta.

Mutta lipeäkala taipuu myös muunlaisiin ruokiin. Siitä voi valmistaa vaikkapa keittoa, laatikkoa tai kohokasta. Voit myös kokeilla Pro Kalan ohjeilla lipeäkala-punajuurisalaattia fetajuustokastikkeella tai gratinoida kalan oliivi-tuorejuustolla ja tarjoilla tomaatti-äyriäiskastikkeella höystettynä. 

Lipeäkala-punajuurisalaatti

Fetajuustokastiketta

4 annosta

0,8 kg lipeäkalaa

1 tl suolaa

Uunipunajuuret:

4 kpl keskikokoista punajuurta

3 rkl oliiviöljyä

1 tl timjamia, kuivattuna

1 tl sokeria

0,5 tl suolaa

Kastike:

½ prk (100 g) créme fraîchea

½ prk (75 g) salaattijuustoa, kuutioina

mustapippuria myllystä

Salaatti:

1 kerä amerikansalaattia

1 ruukku rucolaa tai muuta kirpeää salaattia

Laita lipeäkala nahkapuoli alaspäin uuninkestävään vuokaan

ja mausta suolalla.

Kypsennä kala uunissa ilman foliota 170 asteessa noin 40 minuuttia. Kuori punajuuret ja leikkaa ne pitkittäin venelohkoiksi. Laita lohkot uuninkestävään vuokaan, pyörittele joukkoon öljy ja mausteet.

Kypsennä punajuuret samassa uunissa, samaan aikaan lipeäkalan kanssa 170 asteessa noin 30 minuuttia.

Murusta salaattijuustokuutiot créme fraîchen joukkoon ja mausta kastike pippurilla.

Revi salaatit lautasen tai vadin pohjalle.

Asettele lämpimät punajuurilohkot salaattipedin päälle, ripottele niiden päälle valutettu ja paloiteltu lipeäkala.

Tarjoa kastike erikseen tai laita se suoraan salaatin päälle.

Oliivi-tuorejuustogratinoitua lipeäkalaa

Tomaatti-äyriäiskastiketta

4 annosta

0,8 kg lipeäkalaa

1,5 tl suolaa

Kastike:

1 kpl valkosipulinkynttä

2 kpl tomaatteja

puolikas pieni fenkoli

2 rkl oliiviöljy

2 rkl tomaattipyreetä

½ pussia sahramia

6 dl vettä

1,5 rkl hummerifondia

1 rkl voita

½ dl kermaa

2 tl vaaleaa kastikesuurustetta

Kuorrutus:

½ prk (100 g) tuorejuustoa, maustamatonta

½ dl mustia, kivettömiä oliiveja

puolikas valkosipulinkynttä

Leikkaa lipeäkala neljään annospalaan ja laita ne nahkapuoli alaspäin uuninkestävään vuokaan ja mausta suolalla. Kypsennä kala uunissa, ilman foliota 170 asteessa noin 30 minuuttia.

Kuori ja pilko valkosipuli, lohko tomaatti ja fenkoli. Kuullota valkosipuli, tomaatti ja fenkoli oliiviöljyssä. Lisää tomaattipyree, sahrami ja sekoita. Lisää lopuksi vesi ja hummerifondi. Anna liemen kiehua kokoon noin 1/3. 

Siivilöi liemi, lisää voi, ripottele kastisuuruste ja keitä hiljalleen muutama minuutti.

Pilko oliivi, valkosipuli pieneksi ja sekoita tuorejuuston joukkoon.

Kaada/valuta kypsennetyistä kaloista neste pois.

Levitä tasaisesti oliivi-tuorejuustoa kalapalojen päälle ja gratinoi uunissa 220 asteessa noin 5–8 minuuttia, kunnes pinta saa väriä. 

Kuumenna tomaatti-äyriäiskastike ja lisää kerma sekä tarkista maku.

Nosta gratinoidut kalapalat lautasille ja annostele kastike niiden ympärille. Tarjoa lipeäkala-annoksen kanssa keitettyjä perunoita. 

LUE MYÖS:

Lähde: Pro Kala Ry

MTV LIFESTYLE

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme