Mainos
Mainos

Karu paljastus pikaruokaravintoloiden leivistä – sisältävät kiisteltyä kemikaalia

Subway-pikaruokaketju joutui vuonna 2014 keskelle kohua, kun paljastui, että ketjun leivissä käytettiin atsodikarbonamidi-ainetta, jota käytetään myös muun muassa joogamattojen valmistuksessa.

Subway sai osakseen laajaa myllytystä, kun ketjun leivissä paljastettiin käytettävän atsoyhdisteisiin kuuluvaa kemikaalia. Kohun aikaan huomiotta kuitenkin jäi, ettei Subway ollut pikaruokaketjuista ainoa, joka kyseistä ainetta käytti. Delish-sivuston mukaan esimerkiksi McDonald's, Chick-fil-A, Wendy's, White Castle ja Jack in the Box pääsivät julkisuudessa pälkähästä, mikä tarkoittaa, että moni kuluttaja on nauttinut tietämättään kemikaalia useiden eri ravintoloiden tuotteiden välityksellä.

Bloombergin mukaan Dunkin’ Donuts luopui kemikaalin käytöstä osassa tuotteitaan, mutta jätti kemikaalin Texas toasteihinsa. Burger Kingin French toastissa kemikaalia on edelleen, kuten myös Arby’s-ketjun monissa eri tuotteissa.

Atsodikarbonamidia käytetään muovin ja kumin valmistuksessa. Elintarviketeollisuudessa sitä käytetään jauhonparanteena. Euroopan Unionin alueella atsodikarbonamidin käyttö jauhonparanteena on kielletty. 

Lähde: Delish

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme