Mainos
Mainos

”Jauhomakkaroihin" liittyy sitkeä uskomus – tämä on totuus makkaroissa käytettävistä jauhoista

Jauhomakkaroista puhuttaessa tarkoitetaan yleensä lihapitoisuudeltaan alle 63 prosentin makkaroita, jotka vanhassa luokkajaossa kuuluivat B-luokan makkaroihin.

Kutsumanimi jauhomakkara saattaa johtaa harhaan. Vehnäjauhoja kotimaisista grilli- tai lenkkimakkaroista ei nimittäin löydy. Makkaroissa käytettävä jauho on aina ollut ja on edelleen perunatärkkelystä eli perunajauhoa. Siksi myös jauhomakkaroiksi kutsutut tavalliset grillimakkarat ovat yleensä gluteenittomia. 

HK:n lihavalmisteiden tuotekehityspäällikkö Mikko Pajarin korvaan jauhomakkara-nimitys särähtää. 

– En tiedä Suomessa yhtään valmistajaa, joka laittaisi makkaroihinsa vehnäjauhoja. Ryynimakkarat ovat sitten asia erikseen. Makkaroissa ei käytetä muuta jauhoa kuin perunatärkkelystä. 

– Perunajauho on maultaan neutraalia, ja se pitää makkaran rakenteen hyvänä. Sitä on käytetty iät ja ajat makkaranvalmistuksessa, Pajari kertoo.

Perunajauho kiinteyttää makkaran rakennetta ja sitoo vettä.  


Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme