Mainos
Mainos

Jo kolmella annoksella mullistavia vaikutuksia – kiistellyistä ruoka-aineista uutta tietoa

Kolme viipaletta täysjyväleipää päivässä voi pienentää riskiä kuolla sydänsairauksiin jopa neljänneksellä, kertoo tuore, Harvardin yliopiston tutkimus.

Pienikin määrä täysjyväpastaa, tummaa riisiä tai muuta täysjyvätuotetta päivittäin nautittuna auttaa ehkäisemään ennenaikaisia kuolemia. Vaikka täysjyvätuotteissa voi olla sokeria ja suolaa, on sitä usein vähemmän kuin vaaleassa leivässä, riisissä tai prosessoiduissa muroissa.

Täysjyväviljassa ovat mukana kaikki jyvän osat kuori ja alkio mukaan lukien. Täysjyvävilja sisältää runsaasti kuitua, antioksidantteja, proteiinia sekä vitamiineja, jotka edesauttavat ruoansulatusta ja painonhallintaa sekä ehkäisevät sydänsairauksia.

Tutkimuksessaan Harvardin yliopiston tutkijat analysoivat 800 000 henkilön ruokatottumuksia. Tutkijat havaitsivat, että jokainen 16 gramman annos täysjyvätuotteita pienensi riskiä kuolla sydänsairauksiin yhdeksällä prosentilla. Syöpäkuoleman riski pieneni viidellä prosentilla ja riski kuolla muihin pitkäaikaissairauksiin seitsemällä prosentilla.

Jo kolmella leipäviipaleella merkittäviä vaikutuksia

16 grammaa täysjyvätuotteita vastaa esimerkiksi leipäviipaletta. Täysjyväleivällä tarkoitetaan leipää, jonka valmistuksessa käytetystä viljasta vähintään 50 prosenttia on täysjyväviljaa. 

Aikuiset, jotka söivät täysjyvätuotteita kolme annosta eli 48 grammaa päivässä, olivat 25 prosenttia pienemmässä riskissä kuolla sydänsairauksiin, 14 prosenttia pienemmässä riskissä kuolla syöpään ja 20 prosenttia pienemmässä riskissä kuolla muihin luonnollisiin syihin. 

Suomalaisissa ravitsemussuosituksissa viljavalmisteiden suositeltava päivittäinen käyttömäärä on noin 6 annosta naisille ja noin 9 annosta miehille. Vähintään puolet tästä tulisi olla täysjyvää. Annos tarkoittaa yhtä desilitraa keitettyä täysjyväpastaa, -ohraa tai -riisiä tai muuta täysjyvälisäkettä tai yhtä leipäviipaletta. Lautasellinen puuroa vastaa kahta annosta.

Lähde: Daily Mail

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme