Mainos
Mainos

Jouluruoka, jonka 75 prosenttia suomalaisista ostaa valmiina – teetkö sinä itse?

Klassikot pitävät pintansa suomalaisessa joulupöydässä, selviää Saarioisten tekemästä kuluttajatutkimuksesta..

Joulu on suomalaisille ylivoimaisesti tärkein juhlapyhä. Perinteisillä jouluruoilla on tärkeä merkitys joulun tunnelman luojana. Tarjottavat suunnitellaan hyvissä ajoin ja huolella. Myös kattaukseen ja ruoan esillepanoon panostetaan. Jouluruoan tekemiseen käytetään noin 9 tuntia, ja siihen käytetään myös selvästi enemmän rahaa kuin muina pyhinä. Tiedot selviävät Saarioisten tekemästä kuluttajatutkimuksesta. 

VINKKI: Tee joululaatikot itse – katso täältä reseptit

Jopa 75 prosenttia suomalaisista ostaa joululaatikot valmiina. Kolmannes kertoo tuunaavansa niitä omaan makuun sopiviksi esimerkiksi lisäämällä kermaa ja mausteita. 

– Laatikoiden suosikki on lanttulaatikko, mutta porkkana- ja perunalaatikko ovat lähes yhtä suosittuja. Jouluna ruokailijoilla on jokaisella omat, itselle tärkeät ruokalajit, joiden halutaan löytyvän joulupöydästä. Myös erityisruokavaliot tuovat omat piirteensä tarjottaviin, kertoo tuotekehitysjohtaja Mirja Lonka.

Riisipuuro syödään monissa kodeissa joulurauhan julistuksen jälkeen, ja joulun kohokohta on edelleen jouluaaton illallinen. Se ajoittuu alkuiltaan, jotta lahjojen jakamiseen jää aikaa. Myös joulupäivänä nautitaan jouluruokia, mutta tapaninpäivänä voi menu jo olla rennompi ja erilainen.

Ruokatrendit näkyvät myös joulupöydässä

Ruokatrendit vaikuttavat myös joulupöydissä, joskin selkeästi vähemmän kuin muina juhlapyhinä. Nuoret ja terveystietoiset ovat hieman keskimääräistä avoimempia uusille kokeiluille. Esimerkiksi Bataattilaatikko on kasvattanut suosiotaan vuosi vuodelta. Myös Punakaalivuoka tuo uutta väriä ja makua joulupöytään.

– Alkupalapöytä on monipuolistunut ja keventynyt ja uusia vaihtoehtoja esimerkiksi kalaruokiin kokeillaan mielellään. Myös vegaanisia vaihtoehtoja toivotaan yhä enemmän,  Mirja Lonka kertoo.

***

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme