Mainos
Mainos

Juotko töissä kahvia tai teetä? Ei paniikkia, mutta sinulla saattaa olla kakkaa kupissasi

Mikä onkaan parempaa töiden lomassa kuin kuppi kuumaa teetä tai kahvia. Näiden tutkimustulosten valossa saattaa kuitenkin olla parempi idea jättää kupillinen juomatta – ainakin työpaikan keittiössä pestystä mukista.

Työpaikoilla saattaa monilta pöydiltä bongata erilaisia humoristisilla kuvilla tai "maailman paras äiti"-teksteillä varustettuja kahvi- ja teemukeja. Keittiön kaapit notkuvat ihania, omia kuppeja, jotka varmasti voivat piristää rankkaa päivää, mutta kuuman juoman seassa saattaa vaania ikävä yllätys – nimittäin iso kasa bakteereja.

Pahimmassa tapauksessa kupissa voi olla jopa ulostetta, ainakin amerikkalaistutkimuksen mukaan.

Arizonan yliopiston ympäristömikrobiologian professori Charles Gerban mukaan jopa 90 prosentissa työpaikkojen mukeista löytyi vaarallisia bakteereja, ja niistä 20 prosentista ulostebakteereja. Kupeissa oleilevat bakteerit voivat tutkijan mukaan elää jopa kolme päivää.

Tuskinpa kukaan kuitenkaan ottaa kahvimukiaan vessan puolelle mukaan, mutta mistä bakteerimäärät sitten johtuvat? Gerban mukaan mukien peseminen yhteisessä keittiössä tai taukohuoneissa on syynä likaisuuteen.

Astioiden pesemiseen käytettyjä pesusieniä tai harjoja ei puhdisteta säännöllisesti ja kunnolla, joten niihin kertyy suuri määrä erilaisia pöpöjä. Mukit eivät siis oikeasti puhdistu vaan bakteerit vain liikkuvat paikasta toiseen.

Käytettyä kahvikuppia ei saisi myöskään jättää lojumaan työpöydälle, sillä tyhjässäkin mukissa alkavat bakteerikasvustot kukoistamaan nopeasti. 

Bakteerikasvustojen sytymistä voi kuitenkin välttää helposti pesemällä kupit heti käytön jälkeen kuumalla vedellä ja saippualla, puhtaalla tiskiharjalla tai sienellä. Jos työpaikan tiskiharjan puhtaus epäilyttää, kannattaa harja pestä ennen astioiden pesua kuumalla vedellä ja saippualla.

Saattaa olla jopa ihan hyvä idea pakata oma kuppi silloin tällöin laukkuun, ja antaa sille kunnon pesu astianpesukoneessa tai tiskiharjalla kotioloissa. Myös kahvin ja teen juominen pahvimukista on yksi hygienisempi, mutta vähemmän ekologinen vaihtoehto.

***


Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme