Mainos
Mainos

Juotko vettä liikuntasuorituksen jälkeen? Tuttu juoma vielä tehokkaampaa

Tiesitkö, että maito helpottaa vettä tehokkaammin liikuntasuorituksen jälkeistä nestevajausta?

Raskaiden liikuntasuoritusten jälkeen kehossa on usein hetkellinen nestevaje, jota on tärkeää korjata juomalla runsaasti nestettä. Useimmiten tällaisessa tilanteessa juodaan vettä, mutta liikuntaravitsemuksen asiantuntija Olli Ilander huomauttaa, että maito on ominaisuuksiltaan tässä suhteessa vielä tehokkaampi juoma.

– Vesi korjaa kyllä nestetasapainoa kyllä, mutta aika hitaasti, Ilander toteaa.

– Maidossa on ominaisuuksia, jotka tekevät siitä tehokkaamman nesteytysjuoman verrattuna vesijohtoveteen, Ilander jatkaa.

Maidossa on proteiinia ja suoloja

Maidon nauttiminen heti raskaan liikuntasuorituksen jälkeen voi toimia hyvänä alkuna nestetasapainon korjaamiselle. Kehon nestetasapainon korjaamisessa erityisen paljon apua on proteiinista, jota maito tunnetusti sisältää.

– Proteiini hidastaa nesteen imeytymistä. Kun nesteen imeytyminen hidastuu, niin se parantaa nesteen pysymistä kehossa, Ilander selventää.

Natrium on suola, joka tehostaa nestetasapainon saavuttamista. Maidossa myös natriumia on enemmän kuin tavallisessa vesijohtovedessä.

– Maidossa on natrium-suolaa. Sitä ei ole sinne lisätty, vaan sitä on maidossa luonnostaan, Ilander kertoo.

Maitoa ei ole syytä juoda montaa litraa päivässä

Vaikka maidosta voi olla korvaamatonta apua nestetasapainon korjaamisen nopeuttamisessa, ei edes himourheilijan kannata juoda maitoa litrakaupalla päivittäin.

– Päivittäin runsaasti hikoilevan kuntoilijan ei ole järkevää käyttäämaitoa ensisijaisena nesteytyskjuomana silloin kun puhutaan että nesteen tarve on päivittäin suuri, Ilander toteaa.

– Maito toimii sitten lähinnä nestetasapainon korjaamisen lähtölaukauksena siinä liikunnan jälkeen. Pääosa nesteestä kannattaa kuitenkin nauttia ihan tavallisena vesijohtovetenä, Ilander summaa. 

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme