Mainos
Mainos

Kokkien MM-kisoissa luvassa todellinen haaste: Mikä on Suomen salainen ase?

Kokkien maailmanmestaruuskilpailu Bocuse d’Or viettää tänä vuonna 30-vuotisjuhliaan. Tasokas finaali mittelöidään Ranskan Lyonissa 24.-25.1.

Suomi osallistuu Lyonissa järjestettävään Bocuse d'Or -kisaan edustajanaan kokenut Eero Vottonen sekä assistentti Miikka Manninen. Kilpailu on tänä vuonna poikkeuksellisen jännittävä ja ehkä jopa astetta haasteellisempi, sillä yhtenä kilpailun teemoista on ensimmäistä kertaa kasvisruoka.

Bocuse d’Or on maailman arvostetuin kokkikilpailu, jossa 24 kilpailijaa valmistaa 5 tunnissa ja 35 minuutissa 14 lautasannosta sekä 14 annoksen vadilla tarjoiltavan ruoan. Molemmissa kilpailuannoksissa kisaorganisaatio määrittelee pakollisesti käytetyt raaka-aineet. Tuomaristo koostuu osallistuvien maiden kisatiimien presidenteistä, Suomen tuomari on keittiömestari Pekka Terävä.

Vegaaninen ruoka-annos korvaa kilpailuissa perinteisen kalaraaka-aineesta tehdyn lautasannoksen. 

– 100-prosenttisesti kasviksista kootun annoksen suunnittelu oli minulle kala-annosta vaikeampaa, mutta olemme päässeet erinomaiseen lopputulokseen. Voimme ottaa mukaan Suomesta kaksi raaka-ainetta, joita emme vielä paljasta, mutta lupaan, että vegaaniannos on minulle tyypilliseen tapaan täynnä vahvoja aromeja ja Suomi ilmentyy annoksessa metsän mauissa, Vottonen kertoo.

Uudet säännöt voivat nostaa yllättäjiä

Vadille koottava liha-teema kunnioittaa kilpailun pitkää historiaa sekä kilpailun perustajan Paul Bocusen kotikaupungin Lyonin ruokaperinteitä. Lihavadin raaka-aineet ovat Bressen kana ja äyriäiset, ja tehtävänä on tulkita klassista ranskalaista annosta ja tuoda se nykyaikaan.

Vegaaninen annos tuo kilpailuun uudenlaista jännitystä. Läntiset fine dining -maat ovat perinteisesti vahvimmillaan liha- ja kalaraaka-aineiden parissa, ja tuomarit arvioivat ensimmäistä kertaa kisojen historiassa puhtaasti kasvisruoka-annosta. Kasvisruoka saattaakin nostaa kärkikahinoihin mustia hevosia.

Vegaaniannoksessa arvioidaan makua, annoksen ulkonäköä sekä kilpailijoiden omien maiden vaikutteiden esiintuomista. Lihavadilla tuomaristo arvioi edellä mainittujen lisäksi klassisen Poulet aux écrevisses -annoksen tulkintaa. Lisäksi lopulliseen sijoitukseen vaikuttavat keittiötyöskentely: hävikinhallinta, tekniikka ja hygienia.

Suomen Bocuse d'Or -kilpailuannokset ja kuvat julkaistaan tiistaina 24.1. kello 9.20, jolloin alkaa myös Suomen tiimin kilpailusuoritus. Kasvisannos valmistuu kello 14.20 ja liha-annos 14.55. Kilpailun tulokset julkistetaan toisen kilpailupäivän päätteeksi 25.1. kello 19 alkavassa palkintoseremoniassa. 

Lähde: Elo-Säätiö

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme