Mainos
Mainos

Kuluttaja: Kaupassa myytävistä syötävistä siemenistä löytyi homemyrkkyä – Lidlin tuotteessa eniten

Kuluttaja-lehden tekemässä laboratoriotutkimuksessa selvisi kaupoissa myytävien syötävien siemenien sisältävän syöpävaarallisia homemyrkkyjä.

Kuluttaja-lehti tutki laboratoriossa 10 suomalaisissa päivittäistavarakaupoissa myytävää siementä ja löysi kolmesta tuotteesta homemyrkkyä.

Syöpävaarallista aflatoksiini B1 -homemyrkkyä löytyi Lidlin Alesto Fine -pinjansiemenistä, Pirkan kurpitsansiemenistä ja Adukin luomupellavansiemenistä. Löydetyt pitoisuudet jäävät kuitenkin alle EU:n määrittelemän raja-arvon.

Lidlin Alesto Fine -pinjansiemenissä homemyrkkyä oli eniten, 1 mikrogramma per kilo, kun EU:n sallima enimmäismäärä on 2 mikrogrammaa per kilo.

Siemeniä, pähkinöitä ja manteleita vaihdellen 2 ruokalusikallista päivässä

Laboratoriotestin lisäksi Kuluttaja vertaili siementen ravintoarvoja. Lehden haastattelema laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen nostaa hampunsiemenen ylitse muiden. Se sisältää paljon kuitua, proteiinia ja hyvää rasvaa. Myös chian- ja pellavansiemenet ovat hyvin terveellisiä. Niiden jälkeen tulevat auringonkukan-, kurpitsan-, pinjan- ja seesaminsiemenet.

Kuluttaja-lehden haastattelemien ravitsemusasiantuntijoiden mukaan siemeniä kannattaa syödä homemyrkyistä huolimatta, sillä ne ovat pehmeän rasvansa ansiosta erittäin terveellisiä. Liikaa siemeniä ei kuitenkaan kannata syödä, sillä ne ovat erittäin energiapitoisia ja sisältävät usein myös raskasmetalleja.

Lähde: Kuluttaja

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme