Mainos
Mainos

Kymmenelle suomalaisravintolalle povataan Michelin-tähtiä – mukana yllättäjiä myös Helsingin ulkopuolelta

Ahvenanmaalainen peliyhtiö Paf on julkaissut vedonlyöntikertoimet liittyen suomalaisten ravintoloiden menestykseen Michelin-tähtikisassa. Oletko asiantuntijoiden veikkausten kanssa samaa mieltä?

Ravintolamaailman arvostetuimmat kunnianosoitukset, Michelin-tähdet, julkistetaan Suomen ravintoloiden osalta 24.2. ilmestyvässä Michelin Nordic Guide 2016 -oppaassa.

Veikkauksia tähtien ropinasta Suomeen on monenlaisia ja nyt mukaan arviointiin on lähtenyt myös ahvenanmaalainen peliyhtiö Paf.

Ravintola Ololle kaksi tähteä?

Kertoimia varten Paf on saanut konsultaatiota Suomen Gastronomien Seuran puheenjohtajalta Tiina Lähteenoja-Niemelältä, jonka mielestä yksi ravintola nousee tänä vuonna ylitse muiden.

– Viime vuonna yhden tähden ansainnut ravintola Olo on pitänyt laatunsa ja jopa petrannut. Olossa on kunnianhimoa, ideoita ja osaavat tekijät. Jos vain yksi ravintola saa kaksi tähteä, veikkaisin Oloa, Lähteenoja-Niemelä sanoo.

Eniten tähtiä povataan Helsinkiin

Useimmat ravintolat, joille Paf tarjoaa kertoimia, sijaitsevat Helsingissä, mutta myös Turku, Tampere ja Lahti ovat edustettuina listauksessa.

Michelin-tähdet 2015:
Suomalaisravintolat saivat vuonna 2015 yhteensä viisi tähteä. Yhden tähden saivat helsinkiläisravintolat Ask, Chef & Sommelier, Demo, Luomo ja Olo. Näistä Luomo on jo sulkenut ovensa.

Yhden tähden kategoriassa Paf antaa kertoimet viidelle ravintolalle. Kolme näistä on helsinkiläisiä: Ragu, Spis ja Lyon. Turusta listattuna on Kaskis ja Tampereelta C. Lahtea edustaa puolestaan vastikään Suomen Gastronomian Seuran Vuoden ravintolaksi valitsema Roux.

Askelta ylempänä kahden tähden kategoriassa Pafin listalla on neljä helsinkiläistä ravintolaa: Olo, Ask, Chef & Sommelier ja Demo. Näistä Ololla ja Askilla on pienimmät kertoimet kahden tähden arvioon. Molempien kerroin on 1.50. Pafin arvion mukaan on siis todennäköisintä, että kahden tähden kategoriaan nousee jompi kumpi näistä ravintoloista.

Pafin Michelin Nordic Guide 2016 -kertoimet:

Yhdellä Michelin-tähdellä palkitut suomalaisravintolat:Kerroin:
Ragu1,50
Spis1,75
C1,75
Kaskis3,0
Roux3,0
Lyon5,0
Kahdella Michelin-tähdellä palkitut suomalaisravintolat:
Olo1,50
Ask1,50
Chef & Sommelier3,00
Demo5,00
Mikä tahansa suomalainen ravintola saa kolme Michelin-tähteä:
Kyllä8,00
Ei1,05

 

Kolmea tähteä tuskin Suomessa nähdään

Lähteenoja-Niemelä pitää epätodennäköisenä, että yksikään suomalainen ravintola saisi kolmen tähden arviota. Paf tarjoaa kertoimen 8.00 vaihtoehdolle, että Suomesta edes yksi ravintola yltäisi kolmeen tähteen.

– Kolmen tähden arvoinen ravintola on paikka, jonne kannattaa ajaa pitkänkin matkan takaa. Silloin tuotteessa on oltava jotain ihan ainutlaatuista, jotain mitä ei muualta saa. Ja tuo on tosi kova vaatimus, Lähteenoja-Niemelä sanoo

– Yksi kova kriteeri on myös laadun pysyvyys. Notkahduksia laadussa ei saa olla missään olosuhteissa.

Laaturavintoloiden uusi aalto

– Listalla on useita uusia ehdokkaita: Roux, Ragu, Spis, C, Kaskis ja Lyon. Osa on uuden aallon paikkoja ja osa klassikoita, hyvinkin eri tyylisiä, mutta kaikkia yhdistää erinomainen ruokatuote, Lähteenoja-Niemelä sanoo.

Ravintolalle kunnianosoitus Michelin-tähden muodossa voi tarkoittaa läpimurtoa ja merkittävää taloudellista hyötyä. Ironista onkin, että yksi viime vuonna tähtiarvion saaneista suomalaisista ravintoloista, Luomo, on kuitenkin ehtinyt jo sulkea ovensa.

– Arvostettujen Michelin-tähtien julkaisu on merkittävä tapaus ravintolamaailmassa. Ne kiinnostavat myös suurta yleisöä, minkä vuoksi me Pafilla päätimme antaa kertoimet kuumimmille suomalaisille ja ruotsalaisille tähtikandidaateille. Viime vuonna tähdillä palkittiin viisi suomalaista ravintolaa, ja nyt on merkkejä ilmassa siihen suuntaan, että useampi ravintola nappaisi tähtiarvioita, arvioi Mattias Lindquist, Pafin viestintäpäällikkö.

Äänestys

Oletko samaa mieltä Paf-vedonlyöntitoimiston kanssa Michelin-tähdistä?

Kyllä

En

Oletko samaa mieltä Paf-vedonlyöntitoimiston kanssa Michelin-tähdistä?

Kyllä 58%

En 42%

58%
42%
ääniä 372 kpl

Lähde: Paf

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme