Mainos
Mainos

Legendaarinen juoma: Tuttu niin lounasruokaloista kuin joulupöydästäkin – milloin joit viimeksi?

Kuuluuko sinunkin joulupöytääsi tämä legendaarinen juoma, joka on tuttu myös suomalaisista lounaspöydistä?

Kotikaljalla on jo pitkä historia Suomessa. Itse asiassa Kalevalassakin mainittu kalja on mahdollisesti jopa 10 000 vuotta vanha keksintö. Teollistesti kaljaa on Suomessa valmistettu jo yli sadan vuoden ajan. Kotikalja.com -sivuston mukaan kotikaljaa on Suomen lisäksi nautittu aikojen saatossa eri puolilla maailmaa pitkään ja hartaasti. Monissa paikoissa tavallinen vesi ei kelvannut ihmisille janojuomaksi bakteerien ja pilaantumisvaaran vuoksi – sen sijaan käymisprosessilla valmistettu kalja oli puhdasta.

Lidlin jouluruokatutkimuksen mukaan 40 prosenttia suomalaisista valitsee joulupöytäänsä mieluusti kotikaljan. 

Sata vuotta sitten talonpojat nauttivat päivittäisen kaljatuoppinsa – nykypäivänä lähestulkoon sama ilmiö toteutuu esimerkiksi työpaikkojen lounasbuffeteista. Juomavaihtoehtoina on tarjolla usein veden ja maidon lisäksi myös kotikaljaa.

Nykypäivän kotikalja on ruokajuomaksi mielletty alle 3-prosenttinen mallasjuoma. Kotikaljaa myydään teollisina versioina valmiina pulloissa, mutta juomaa voi helposti valmistaa myös kotona. Tavalliseen olueen verrattuna kotikalja sisältää luonnollisesti vähemmän alkoholia, mutta myös vähemmän kilokaloreita kuin olut tai vaikka maito.

Kotikalja

noin 7–8 litraa

2,5 l vettä
3 dl maltaita
0,5 kg sokeria
5 l kylmää vettä
1/4 tl tuoretta hiivaa

Kiehauta vesi kattilassa. Sekoita mallas ja sokeri veteen. Anna hautua kannen alla noin 20 minuuttia.

Lisää kylmä vesi kattilaan. Murenna joukkoon hiiva.

Anna kaljan käydä vuorokausi.

Siivilöi sakat pois ja pullota puhtaisiin pulloihin. Älä täytä pulloja täyteen. Kalja jatkaa käymistään vielä viileässäkin, joten pullojen ja korkkien tulee kestää painetta. Laita pullot kylmään käymään vielä vähintään vuorokaudeksi.

Resepti: Tuomas Kyrö: Mielensäpahoittajan keittiössä (WSOY)

Lähde: Kotikalja.com, Laihian Mallas

***

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme