Mainos
Mainos

Legendaarisen helsinkiläisravintolan "häätö" kuohuttaa somessa – mitä Salvelle oikeasti tapahtuu?

Helsingin Uutiset kertoi maanantaina legendaarisen helsinkiläisravintola Salven saavan lähtöpassit nykyisistä tiloistaan, jossa se on toiminut vuodesta 1897. Uutinen on herättänyt runsaasti keskustelua sosiaalisessa mediassa ja vanhan ravintolan säilyttämiseksi on kaavailtu jopa erilaisia nettiaddresseja. 

Helsingin Uutisten saamien tietojen mukaan lähes 110-vuotias helsinkiläisravintola Salve olisi pakkomuuton edessä vuoden 2016 lopussa, sillä liiketilan omistaja Asunto Oy Hietala Bostads Ab ei ole suostunut uusimaan pitkäaikaista vuokrasopimusta ravintolan omistavan HOK-Elannon kanssa.

– Emme ole päässeet mukaan edes tarjouskilpailuun, HOK-Elannon toimialajohtaja Jouko Heinonen kommentoi Helsingin Uutisille.

Myöhemmin Helsingin Uutiset on tähdentänyt jutussaan, että kyse on HOK-Elannon tiedotteesta ja näkökulmasta asiaan. Joka tapauksessa, historiallisen ravintolan toiminnan mahdollinen loppuminen on herättänyt runsaasti keskustelua muun muassa Facebookissa. Innokkaimmat ruoanystävät ovat jo vaatineet nettiaddressin perustamista Salven pelastamiseksi. Mutta mitä ravintola Salvelle todellisuudessa on tapahtumassa?

Salvea ei häädetä, vaan ravintoloitsija vaihtuu

Varsinaista häätöä itse ravintola ei kuitenkaan ole saamassa, vaan kyse on asunto-osakeyhtiön halusta vaihtaa ravintoloitsijaa. Historiallisten ravintolatilojen ravintoloitsijana aloittaakin HOK-Elannon sijaan nyt Royal Ravintolat.

Uusi ravintoloitsija vaalii 110-vuotiaan ravintolalegendan historiaa ja tulee kiinnittämään erityistä huomiota ravintolan alkuperäisen hengen, maun ja tunnelman säilyttämiseen, Royal Ravintoloiden tiedotteessa kerrotaan.

Merimieskapakka säilyy

Ravintola Salven tarina alkoi nykyisellä paikallaan vuonna 1897, jolloin silloisessa puutalossa avautui merimiehiä ja satamajätkiä palveleva ruokakioski. Uusi Salve avautui nykyisen kivitalon valmistuessa vuonna 1927, josta lähtien paikalla on toiminut niin sanottu merimieskapakka. Ensi vuonna 110-vuotisjuhliaan viettävä Salve saa Royal Ravintoloista historiansa yhdeksännen ravintoloitsijan.

Meille on kunnia asia päästä kauhan varteen myös Salven paikalla. Se on yksi Stadin legendoista ja tulemme pitämään huolen siitä, että Hietsun rannassa päästään nauttimaan kaupungin parhaista silakoista ja tunnelmasta myös seuraavat 110 vuotta, kertoo Royal Ravintolat Oy:n toimitusjohtaja Aku Vikström

Vikströmin mukaan Royal Ravintolat aikoo panostaa erityisesti ruokaan ja tuoreisiin raaka-aineisiin, hintoja kuitenkaan nostamatta.

Miten käy ravintola Salven nimelle?

Mutta mitä sitten käy ravintolan nimelle, säilyykö Salve? Ainakin Royal Ravintoloiden tahtotilana on nimi säilyttää, mutta mikään ei ole vielä varmaa. Royal Ravintoloiden tiedotusta hoitava, viestintätoimisto Wolfcomin Samuel Sorainen kertoo Makuja.fi:lle, että nimiasia on selvittelyssä.

– Tietysti Royal Ravintoloiden intresseissä on nykyinen nimi säilyttää. Olisihan se hiema outoa, jos edellinen vuokralainen veisi nimen mennessään, kun ravintola Salve on toiminut samoissa tiloissa lähes 110 vuotta, Sorainen kommentoi Makuja.fi:lle.

Nähtäväksi siis jää, mikä ravintolan nimeksi loppujen lopuksi tulee. Konseptia Royal Ravintolat ei kuitenkaan aio muuttaa ja Salven tiloista saa jatkossakin legendaarisia silakkapihvejä.

Salven vuokraisäntä Asunto Oy Hietala Bostads Ab:n hallituksen puheenjohtaja Markku Häyrinen kertoo olevansa iloinen löytäessään ravintolalle uuden jatkajan.

Tässä tilassa on toiminut merimieskapakka jo 110 vuotta. Viimeiset vuodet ravintoloitsijana on toiminut HOK-Elanto ja katsoimme, että nyt on aika vahvistaa Salven legendaa ja tasoa. Asetimme riman korkealle ja löysimme tarjouskilpailun kautta uudeksi ravintoloitsijaksi Royal Ravintolat. Heidän avullaan varmistamme, että kapakka pysyy suosiossa ja pystyssä seuraavankin vuosisadan. Taloyhtiölle on luonnollisesti ylpeyden aihe, että meillä on jatkossakin yksi kaupungin parhaita ravintoloita, kommentoi Häyrinen perusteita uuden ravintoloitsijan hakemiselle.

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme