Mainos
Mainos

Liika proteiini aiheuttaa vaaran – helppo torjua yhdellä muutoksella

Punaisen lihan liiallinen kulutus voi johtaa munuaisten vajaatoimintaan, varoittaa tuore tutkimus.

Krooninen munuaisten vajaatoiminta on sairaus, jossa munuaiset eivät toimi niiden täydellä teholla. 

Singaporen yliopisto tutki liiallisen proteiininsaannin ja munuaisten vajaatoiminnan yhteyttä. Tutkimuksessa analysoitiin dataa yli 63 000 henkilöstä. Tutkittavat olivat kiinalaisia, joiden syömästä lihasta 97 prosenttia on punaiseksi lihaksi luettavaa sianlihaa.

Yli 15 vuoden seurantatutkimuksessa selvisi, että punaisen lihan kulutus oli vahvasti yhteydessä suurentuneeseen munuaisten vajaatoiminnan riskiin. Ne henkilöt, jotka söivät eniten punaista lihaa, olivat 40 prosenttia suuremmassa riskissä sairastua munuaisten vajaatoimintaan verrattuna henkilöihin, jotka söivät vähiten punaista lihaa.

Siipikarjanliha, kala, kananmunat tai maitotuotteet eivät nostaneet munuaisten vajaatoiminnan riskiä. Soijan ja palkokasvien todettiin puolestaan hieman suojaavan riskiltä. Jo yhden annoksen vaihtaminen punaisesta lihasta muihin proteiininlähteisiin pienensi riskiä 62 prosentilla. Tutkimustulokset vahvistavatkin näkemystä, jonka mukaan punaisen lihan kulutusta tulisi vähentää ja suosia sen sijaan muita proteiininlähteitä. 

Tutkimus julkaistiin Journal of the American Society of Nephrologyssa. 

Lähde: Daily Mail

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme