Mainos
Mainos

Löytyykö keittiöstäsi ”tuplanollaa”? Ehdoton raaka-aine, jos haluat täydellistä pizzaa

Jos pizzaa leipoo itse, kehottavat asiantuntijat panostamaan kaikkein eniten pizzataikinaan.

Pizzataiteilija Luca Platanian ja Saku Tuomisen Pizze-kirjassa (Otava 2015) kehotetaan panostamaan erityisesti taikinaan, jos kotioloissa halutaan valmistaa onnistunutta pizzaa. Yksi olennaisimmista osista pizzataikinaa on sen leipomiseen käytetty jauho.

TIESITKÖ? Pizzaa suositellaan leivottavan hienoiten jauhetuista tuplanolla eli ”00”-jauhoista. 00-jauhoja myydään hyvin varustelluissa ruokakaupoissa.

– Ei ole ollenkaan sama, millaista jauhoa pizzaan käytetään. Taikinan rakenne riippuu kokonaan siihen käytetyn jauhon laadusta, Antonio Caputo kuuluisasta italialaisesta Caputon myllystä kertoo Pizze-kirjassa.

– Vuosikymmenten kokemus ja loputtomat laboratoriokokeet osoittavat esimerkiksi, että hyvässä pizzajauhossa on noin 12–13 grammaa proteiinia sataa grammaa kohden, Caputo toteaa.

"Hyvän jauhon tekemistä voi verrata huippukahvin tekemiseen"

Asiantuntijan mukaan laadukkaan vehnäjauhon tekeminen on verrattavissa niinkin arvostettujen tuotteiden kuin laadukkaan kahvin ja samppanjan valmistamiseen.

– Hyvän jauhon tekemistä voi hyvin verrata huippukahvin tai samppanjan tekemiseen. Tasaiseen huippulaatuun pääseminen vaatii valtavasti työtä, Caputo summaa. 

Lähde: Saku Tuominen, Luca Platania, Tuukka Koski ja Kimmo Kivilahti: Pizze (Otava 2015)

***

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme