Mainos
Mainos

Lupasitko lopettaa tupakanpolton ensi vuonna? Kannattaa syödä omenoita ja tomaatteja

Tuoreen tutkimuksen mukaan runsaasti omenaa ja tomaattia sisältävä ruokavalio voi edistää keuhkojen tervehtymistä tupakapolton lopettaneilla henkilöillä. Saman tutkimuksen mukaan säännöllinen tomaatin syöminen voi myös hidastaa keuhkojen toiminnan luonnollista rappeutumista.

Johns Hopkins Bloomberg School of Public Health on julkaissut tutkimuksen, jossa todettiin keuhkojen luonnollisen rappeutumisen hidastuneen niillä tupakoinnin lopettaneilla henkilöillä, joiden ruokavalio sisälsi runsaasti tomaattia ja omenoita. Tästä pääteltiin, että näissä ruoissa saattaa piillä ainesosia, jotka edistävät tupakoinnin aiheuttamien vaurioiden paranemista keuhkoissa.

Tutkijat huomasivat, että ne aikuiset, jotka söivät enemmän kuin kaksi tomaattia ja enemmän kuin kolme annosta tuoreita hedelmiä päivässä, kärsivät hitaammasta keuhkojen rappeutumisesta kuin tätä vähemmän syövät aikuiset.

Tutkimuksessa otettiin huomioon myös sellaisten prosessoitujen ruokien nauttiminen, jotka sisälsivät hedelmiä tai esimerkiksi tomaattikastiketta. Terveysvaikutukset todettiin vain tuoreiden hedelmien ja kasvisten syömisestä.

Hedelmien ja tomaatin syönti on hyväksi kaikkien keuhkoille

Tutkimuksessa seurattiin yli 650 aikuisen ruokailutottumuksia vuonna 2002 ja uudelleen kymmenen vuotta myöhemmin saman testiryhmän kanssa. Tutkimukseen osallistuneet aikuiset olivat Saksasta, Norjasta ja Isosta-Britanniasta. He vastasivat kyselyihin, jossa kartoitettiin heidän ruokavaliotaan ja lisäksi kaikille tehtiin spirometria, jossa mitattiin heidän keuhkojensa hapenottokykyä.

Tutkimuksen pääasiallinen kirjoittaja ja Bloomberg Schoolin apulaisprofessori Vanessa Garcia-Larsen kertoo, että aikuisten keuhkojen toimintakyky alkaa huonontua hiljalleen 30 ikävuoden paikkeilla.

– Tutkimuksemme antaa ymmärtää, että hedelmien runsaampi ja säännöllinen syöminen hidastaa keuhkojen heikentymistä, kun ihminen ikääntyy. Se voi jopa auttaa entisten tupakoitsijoiden keuhkojen parantumista, Garcia-Larsen sanoo.

***

Keuhkojen terveydestä huolehtiminen on hyvä aloittaa tupakoinnin lopettamisesta. Entinen tupakoitsija ja keuhkolääkäri puhuivat Huomenta Suomessa, miten lopettaminen onnistuu yksilötasolla ja kansakunnallisesti. Katso keskustelu alla olevalta videolta. 


Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme