Mainos
Mainos

Luulitko säästäväsi? Ruoat, joita ei koskaan kannata ostaa suuria määriä kerralla

Suurempi on aina parempi -sananparsi ei aina päde ruokien ostamiseen suurissa pakkauksissa, sillä ainakin näiden kahdeksan tuotteen kohdalla vähemmän on enemmän.

Jos ruokaostoksissa haluaa tehdä säästöjä, on yleinen neuvo kiinnittää pakkausten kilohintaan huomiota. Usein halvempi vaihtoehto onkin juuri se suurempi pakkaus valittua tuotetta.

Suurten ruokamäärien ostaminen on usein myös houkuttelevaa, sillä kaupassa ei tarvitse juosta usein ja tuttuja aineksia löytyy aina kaapista, mutta kaikkien tuotteiden kohdalla se ei oikeasti kannata.

Mausteet

Mausteet eivät oikeastaan pilaannu, mutta ne alkavat jo varsin pian menettää makuaan. Kuuden kuukauden jälkeen jauhetut mausteet alkavat menettää voimakkuuttaan, kun taas kokonaiset mausteet, kuten kanelitangot, säilyvät hyvänä vuoden ajan.

Ketsupit ja muut vastaavat maustekastikkeet

Maustekastikkeetkaan eivät säily ikuisesti, joten sinappeja ja ketsuppeja ei kannata säilyttää jääkaapissa avattuna vuositolkulla. Esimerkiksi ketsuppi pilaantuu jo parhaimmillaan vuodessa, joten jos tomaattiherkku ei maistu lähes jokaisen ruoan kanssa tai perheessäsi ei ole lapsia, kannattaa kaupasta ehkä valita pienempi pullo.

Öljyt

Ruoanlaittoon käytettävät öljyt oliiviöljystä rypsiöljyyn eivät säily ikuisesti. Vaikka lähes jokaiseen reseptiin tarvitaan pieni määrä öljyä, ei sitä kannata ostaa todella suuria määriä kerralla. Ruoanlaittoon käytettävät öljyt härskiintyvät yleensä noin 3-6 kuukauden kuluessa. Auringonvalossa säilytettynä öljyt kestävät usein vieläkin lyhyemmän ajan.

Kahvi

Jos kahvi kuuluu erottamattomana osana jokaiseen aamuun, tulee helposti houkutus ostaa sitä kerralla suurempi määrä. Kahvi ei sinänsä pilaannu, mutta se alkaa mausteiden tavoin menettää makuaan ajan myötä.

Kaikkien todella hyvän makuisesta ja tuoreesta kahvista nauttivien kannattaakin säilyttää kahvia vain muutamia viikkoja tai ostaa kahvipapuja ja jauhaa ne itse. Eat This! -sivuston mukaan ”tuorein ja parhaalta maistuvin kahvi tulee kahden viikon sisällä paahdetuista kahvipavuista”.

Täysjyväjauhot ja tumma riisi

Jos täysjyvä- ja pähkinäpohjaisista jauhoista ei tule leivottua usein, ei kannata ostaa kerralla isoja pusseja näitä jauhoja. Täysjyvästä tehdyt jauhot sekä myös tumma riisi sisältävät paljon öljyjä, jonka takia tuotteet pilaantuvat nopeamman verrattuna niiden valkoisiin vaihtoehtoihin. Joskus jauhoihin saattaa jopa tulla pilaantunut haju, joka kertoo, että on todellakin aika heittää ne roskiin. Tummaa riisiä ja täysjyväjauhoja kannattaakin säilyttää ilmatiiviissä astiassa viileässä paikassa enintään kuusi kuukautta.

Leivinjauhe

Toinen leivontatuote jauhojen lisäksi, jota ei kannata ostaa isoissa määrissä kerralla, on leivinjauhe. Leivinjauhe säilyttää tuoreutensa yleensä puolesta vuodesta vuoteen, joten pakkauskokoon kannattaa kiinnittää ostoksilla huomiota.

Kananmunat

Englannin kielessä oleva sanonta ”cheaper by the dozen” eli suomeksi käänneetynä halvempi tusinoittain pitää yleensä kananmunien kohdalla paikkansa. Yleensä tusinan eli 12 kananmunan pakkauksen saa halvemmalla kuin esimerkiksi 36 kananmunan pakkauksen, jos hinnan laskee jokaista munaa kohden. Hinnat kannattaa siis vertailla ennen ostoa.

Hiukan pienempi paketti munia voi olla hyvä ottaa myös sen takia, että kananmunat säilyvät keskimäärin vain kolmesta viiteen viikkoon.

Tuoretuotteet

Vihannesten ja hedelmien ostossa kannattaa olla jälleen tarkkana. Kaikkien tuoretuotteiden kohdalla suurempi määrä ei välttämättä tarkoita halvempaa hintaa. Jos hedelmille ja vihanneksille ei ole valmiiksi mietittyä käyttötarkoitusta, saattavat ne ehtiä pilaantumaan ennen aikojaan.

Leipä on myös yksi tuote, jota ei aina kannata ostaa suurta määrää, sillä hiilihydraatteja täynnä oleva herkku pilaantuu ja homehtuu varsin nopeasti. Jos leipää tulee kuitenkin ostettua liikaa, kannattaa se esimerkiksi pakastaa.

Lähteet: Mashed, Womans day

***


Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme