Mainos
Mainos

Maailmankuulun mutteripannun isän viimeinen toive toteutui – haudattiin pannussa

Mutteripannun isä saatettiin haudanlepoon hänen uraansa kunnioittavalla tavalla. Menestystarinan takaa löytyy kuitenkin vaiettu yksityiskohta. 

Renato Bialetti oli italialainen liikemies, joka tunnetaan erityisesti perinteisen Moka-mutteripannun isänä. Pitkän ja menestyksekkään elämän elänyt liikemies kuoli viime viikolla 93-vuoden iässä.

Kuten odottaa saattoi, italialaisten kahvinautinnon mullistaneen miehen hautajaiset eivät sujuneet aivan perinteisellä tavalla. Bialetti oli nimittäin itse toivonut, että hän pääsisi viimeiselle matkalleen hänen uransa ansaitsemalla tavalla.

Mutteripannu on valmistettu alumiinista, ja sillä valmistetaan mokkakahvia liedellä. Moka Express-pannu on olennainen osa italialaisten keittiövarustusta.

Keskiviikkona Vatikaanissa siunattu Bialetti pääsikin lepoon mutteripannun muotoisessa uurnassa. Bialettin erikoisen muotoinen uurna lepää nyt perheen tontin pihassa Omegnassa, Italiassa.

Historia täynnä merkittäviä käänteitä

Bialettia pidetään usein mutteripannun keksijänä, mutta jos tarkkoja ollaan, Bialetti itse ei keksinyt Moka-pannua, vaan hän ainoastaan teki siitä kuuluisan. 

Mies nimeltä Luigi di Pointi suunnitteli laitteen jo vuonna 1933, mutta myi patentin Bialettin isälle Alfonsolle. Moni lähde kuitenkin mainitsee virheellisesti Bialettin perheen mutteripannun keksijäksi. 

Myös Pringlesien keksijän Fredic Baurin lapset kunnioittivat isänsä toivetta ja miehen tuhkat haudattiin Pringles-tuubissa.

Alfonson aikaan mutteripannujen myynti oli vielä varsin pientä, mutta liiketoiminnan siirryttyä Renatolle pannusta tuli hetkessä maailmankuulu. Mies aloitti laajan markkinointikampanjan ja loi pannulle mieleenpainuvan, karikatyyrihahmo-logon. Pieni viiksikäs mies on edelleen laajasti tunnettu symboli niin Italiassa kuin muuallakin maailmassa. Huhutaan, että hahmo esittää joko isä tai poika Bialettia. 

Arvioiden mukaan Moka-pannuja on myyty kaiken kaikkiaan 330 miljoonaa kappaletta. 

VIDEO: Hautajaisissa kuvatussa uutispätkässä nähdään miehen hieman erikoisempi viimeinen leposija. 

Lähde: GZ

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme