Mainos
Mainos

Makkaramiehetkin innostuivat – onko broileri oikeasti terveellistä?

Suomalaiset kuluttavat lihaa noin kilon viikossa. Erityisesti siipikarjanlihan kulutus on lisääntynyt, vaikka suurin osa syödystä lihasta onkin edelleen punaista.

Siipikarjanlihan kulutus Suomessa on yli kaksinkertaistunut vuodesta 1995. Vaalea liha maistuu erityisesti korkeammin koulutetuille. 

– Korkeammin koulutetut syövät enemmän siipikarjanlihaa ja nautaa ja vähemmän makkaraa. Vähemmän koulutetuilla tilanne on päinvastainen, kertoo elintarviketieteiden tohtori Marja-Leena Ovaskainen.

Toisaalta siipikarja löytää tiensä yhä useammin myös makkaraa suosivien lautaselle. 

– Kiintoisaa on, että siipikarja on lopultakin lyönyt läpi myös siellä vähemmän koulutettujen miesten ruokavaliossa, eli se viimeinenkin ryhmä on tullut ajan virtaan mukaan, Ovaskainen toteaa.

Mutta onko siipikarjanliha terveellistä, ja kannattaako sen käyttöä lisätä?  

– Terveysyhteyksiltään siipikarjanliha näyttäisi olevan neutraali. Meillä ei ole mitään näyttöä siitä, että sen runsas tai vähäinen käyttö olisi millään tavalla yhteydessä terveyteen, sanoo ravitsemustieteen professori Mikael Fogelholm.

– Jos kalan vaihtaa siipikarjaan, se on terveyden kannalta huono juttu, mutta jos punaisen lihan vaihtaa siipikarjaan, se on terveyden kannalta hyvä asia, Fogelholm tiivistää järkeväksi ohjenuoraksi.

Marja-Leena Ovaskainen ja Mikael Fogelholm puhuivat lihan kulutuksesta Hanna Mattilan toimittaman Vähemmän lihaa (Gaudeamus, 2016) -kirjan julkistustilaisuudessa.


Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme