Mainos
Mainos

Mämmikö muka ällöttävää? Islantilainen perinneruoka saa herkimmät yökkäämään

Hákarl on islantilainen perinneherkku, joka voi saada herkimpien vatsan kääntymään ympäri – vahvasti tuoksahtava ruoka on nimittäin mädätettyä haita. 

Mädäntynyt hai ei äkkiseltään kuulosta ruoalta, jonka äärellä haluaisi herkutella, mutta se on yksi Islannin kansallisruoista. Viikinkien karkkinakin tunnettu ruoka valmistetaan hyödyntämällä ensin käymisprosessia ja antamalla sen jälkeen lihan kuivua noin neljän kuukauden ajan. 


Holkeri on myrkyllistä ja käsittelyn avulla sen liha on syömäkelpoista – joskin niin pahanhajuista, että ensikertalainen yökkää helposti. 

Hai kaivetaan maahan, missä se saa viipyä kolme kuukautta, minkä jälkeen liha viipaloidaan paloiksi, kuivatetaan ja ripustetaan kuivumaan viideksi kuukaudeksi. Ruokalaji saa usein ensikertalaisen yökkäämään, sillä sen haju on niin voimakas. 

Islantilainen perinneherkku tunnetaan myös nimellä Viikinkien karkki. Jos kuva ei näy, voit katsoa sen täältä. 

Hákarlia valmistetaan usein holkerista, joka on myrkyllinen hailaji. Siksi sen liha pitää käsitellä, mikäli mielii nauttia siitä – tosin nauttiminen taitaa olla pitkälti mielipidekysymys maistajasta riippuen. 

Video: Toimitus testasi, miltä koiranruoka maistuu.

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme