Mainos
Mainos

Maria perusti leipomon itähelsinkiläisen kerrostalon alakertaan – asiakkaat hehkuttavat: "Ei näin hyviä tuotteita saa mistään Alepasta"

Maria Mäntysalo perusti toukokuun lopussa minileipomon Helsingin Puotilaan. Nyt naisen tekemiä leipomuksia jo jonotetaan itähelsinkiläisen kerrostalon alakerrasta.  

Tasan kello 15.30 Itä-Helsingin Puotilassa, sympaattisen lähiön pienkerrostalon alakerrassa alkaa kuhina. Maria Mäntysalo avaa liikehuoneistonsa oven, jonka takana on jo pieni jono.

Tuoreiden leivonnaisten tuoksu leijailee välittömästi viereiseen Leikkipuisto Rusthollariin, jossa äidit ja isät taaperoineen rakentavat hiekkakakkuja. Nyt olisi hieman parempia kakkuja tarjolla. Pâtisserie Le Bulle on avannut jälleen ovensa asiakkailleen muutamaksi tunniksi ja tänään tarjolla on jo hitiksi muodostunutta rukiista suklaakakkua sekä täysjyväisiä karpalo-ruissämpylöitä.

"Mitään ei tehdä valkoiseen vehnään"

Pâtisserie Le Bulle on kondiittorimestari Maria Mäntysalon perustama yhden naisen minileipomo Puotilassa. Liiketilat Rantakartanontiellä sijaitsevassa kerrostalossa ovat kirjaimellisesti pienet. Mutta miten ihmeessä Mäntysalo on päätynyt juuri tänne?

– Minulla oli määräaikainen työsuhde edellisessä työpaikassani ja olin päättänyt perustaa oman yrityksen, kun työsuhde loppuu. Näin taloyhtiöni seinällä ilmoituksen näistä vanhoista kerhotiloista ja ajattelin, että miksi ei! Mäntysalo kertoo. 

Mäntysalo asuu nyt oman työpaikkansa naapurissa, mikä on samaan aikaan kätevää autottomalle naiselle, mutta toisaalta työpäivät myös helposti venyvät pitkiksi.

Le Bullen filosofia on yksinkertainen: Mäntysalo leipoo kaiken itse laadukkaista, kotimaisista pientuottajien raaka-aineista. Mitään ei tehdä valkoiseen vehnään, vaan leivonnaisissa käytetään esimerkiksi spelttiä, kauraa ja ruista. 

– Terveellisyys merkitsee eri ihmisille eri asioita. Toisille se on sokerittomuutta tai gluteenittomuutta, minulle se tarkoittaa sitä, että raaka-aineet ovat puhtaita ja laadukkaita ja tuotteet lisäaineettomia.

Vaikka leipomo on ollut auki vasta kuukauden päivät, on Le Bullella jo kymmeniä kanta-asiakkaita. Mäntysalo ei ole ehtinyt mainostaa yritystään missään, mutta puskaradio on tehnyt sen hänen puolestaan sosiaalisessa mediassa.

Mäntysalo lataa Le Bullen Facebook-sivuille joka sunnuntai seuraavan viikon menun: arkipäivisin on yleensä aina tarjolla kaksi eri leivonnaisvaihtoehtoa. Ennakkovarauksia alkaa sadella Facebookissa heti, kun viikon leivonnaisvalikoima sinne ilmestyy. Asiakkaat voivat myös toivoa listalle omia suosikkejaan ja Mäntysalo toteuttaa toiveet parhaansa mukaan. Kun Le Bulle iltapäivällä avaa ovensa muutamaksi tunniksi on Mäntysalo ennakkotilausten lisäksi varautunut myös satunnaisiin ohikulkijoihin.

Vastaisku hypermarkettien paistopisteille

Le Bulle on samalla myös eräälainen vastaisku hypermarketeille. Mäntysalo uskoo, että perinteiset kivijalkapuodit ovat tulossa takaisin ja ihmiset haluavat vaihtoehtoja markettien paistopisteille. 

–  Makueron huomaa. Paistopistetuotteet käyvät nopeasti liian tutuiksi.

Kovaa katetta ei Le Bullen leivonnaisissa ainakaan toistaiseksi ole, eikä Mäntysalon aikomuksena olekaan tehdä unelma-ammatistaan kultakaivosta.

–  Minulle on tärkeintä se, että saan tehdä sitä mitä rakastan. Kunhan tulen toimeen. Haluan, että hinnat ovat myös asiakkaille helposti lähestyttäviä – että tämä olisi matalan kynnyksen paikka, Mäntysalo toteaa ja keskustelu kääntyy Ranskan ja Italian idyllisiin leipomoihin.

Lähiöt uuteen nousuun

Yksi leipomon kanta-asiakkaista, puotilalainen Anneli Miljard saapuu sisään ostoksille. Jo yli viisi vuotta idän idyllisessä lähiössä viihtynyt Miljard on ikionnellinen Le Bullen avautumisesta Itä-Helsinkiin.

– Olen jo pitkään pyrkinyt tukemaan pientuottajia ja ostan hyvin pitkälti ruokani luomuna. Täydellistä, että omassa taloyhtiössä on nyt tällainen leipomo. Ei näin hyviä tuotteita saa mistään Alepasta, Prismasta tai mistään muualtakaan, Miljard hehkuttaa.

Puotilan aluetoiminnassa aktiivisesti mukana oleva Miljard uskoo myös kivijalkamyymälöiden suosion kasvuun ja ennen kaikkea lähiöiden elävöitymiseen.

– En usko, että nämä pienet paikat syöksevät supermarketteja markkinoilta, mutta on tärkeää, että ihmisille on vaihtoehtoja. Minun henkilökohtainen tavoitteeni on saada Itä-Helsinki nousuun!

Le Bullen kaltaiset paikat voivat toden totta tehdä sen ja murtaa esimerkiksi ikäviä stereotypioita itäisistä kaupunginosista.

Pienen leipomon suuri suosio

Miljard on löytänyt leipomon vaihtuvasta valikoimasta jo muutamia ehdottomia suosikkeja. Yksi niistä on vuohenjuusto-galette.

– En tiedä Maria, mitä salaista ainesosaa niihin laitat, mutta ne ovat taivaallisia! Miljard huokailee.

Mäntysalo punastuu ja luettelee:

– Siinä oli kauden kasviksia, perunaa, tomaattia, yrttejä..

Toinen Miljardin ehdoton suosikki on rukiinen suklaakakku paahdetulla valkosuklaa-rommiganachella. Sitä on myös tänään, heinäkuisena keskiviikkona Le Bullen valikoimissa.

– Mitä!? Onko sitä todella tänään? Voi miksi kerroitte sen minulle, Miljard innostuu ja nauraa.

Samalla sisään astuu sattumalta leipomon ohi kulkenut utelias pariskunta. Muiden asiakkaiden hehkutuksen myötä pariskunta poistuu hetkeä myöhemmin paikalta neljän sämpylän ja yhden kakkupalan kera. 

Le Bullen suosiossa on vain yksi pieni riski: paikasta voi pian tulla "liian suosittu". Pienet leipomotilat, yksi leipuri ja yhden uunin taktiikka eivät riitä loputtomiin.

– Se vähän pelottaa, mutta sitten on vain mietittävä lisähenkilökuntaa tai uusia tiloja, Mäntysalo toteaa.

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme