Mainos
Mainos

Mitä elintarvikkeen viivakoodi kertoo oikeasti tuotteesta?

Kun kuljet kassan kautta kotiin, myyjä piippaa jokaisesta tuotteesta viivakoodin ja veloittaa hinnan sen perusteella – mutta miten koodi määriytyy ja voiko siitä päätellä jotain?

Viivakoodit Suomessa myöntää Keskuskauppakamarin tytäryhtiö GS1 Finland, jonka sivuilta voi muun muassa tilata yksittäisen viivakoodin haluamalleen tuotteelle viidenkymmenen euron hintaan. 

Suomessa yleisin tavaroiden tunnistamiseen käytetty viivakoodistandardi on EAN, jonka avulla merkitään muun muassa elintarvikkeet. 

GS1 Finlandin asiakaspalvelusta kerrotaan, että viivakoodin alussa on aina maatunnus ja 7–9 merkin pituinen numerosarja, joka on rekisteröity tietylle yritykselle. Merkkijonon viimeinen numero on puolestaan tarkistusnumero, mutta muut numerot ovat vapaavalintaisia. 

Suomen maatunnus on 64 ja kaikki tuotteet, jotka saavat viivakoodinsa Suomesta alkavat tällä numerosarjalla. GS1 Finland myös ylläpitää järjestelmää, missä voi tarkastaa viivakoodille rekisteröidyn yrityksen. 

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme