Mainos
Mainos

Muistatko vielä makkarapihvit? Näin makkaratrendit ovat muuttuneet vuosien varrella

Suomalaisten makkarakulttuuri on saanut kehittyä jo yli sadan vuoden ajan. 

Makkara saapui Suomeen 1800-luvulla saksalaisten makkarantekijöiden siirtyessä Suomeen Pietarin kautta. Tehdasmainen makkaranteko alkoi Suomessa 1862 Helsingissä. 1800-ja 1900-lukujen vaihteessa välineistö kehittyi ja käyttöön saatiin lihamyllyt. Makkara löysi paikkansa erityisesti Länsi-Suomesta.

Aluksi makkara oli kaupunkilaisten herkkua. 

Jako A- ja B-luokan makkaroihin syntyi sodan aiheuttaman lihapulan ja säännöstelyn takia, kun makkaroihin alettiin lisätä enemmän maito- ja perunajauhoja. 

60-luvulla Suomessa virisi makkarabuumi. 70-luvulla buumi kasvoi entisestään ja grillauskulttuuri syntyi.

80-luvulla A-luokan makkarat kasvattivat suosiotaan. 90-luvulla puolestaan koettiin maustettujen makkaroiden tulo. Erityisesti juustolla täytetyt makkarat nousivat suomalaisten keskuudessa suosioon. 

Vuosituhannen vaihduttua maustettuihin makkaroihin alkoi tulla muitakin vaihtoehtoja juuston lisäksi. Grillaamisen suosio kasvoi räjähdysmäisesti ja makkarapihvit nousivat yhdeksi ajan ilmiöksi. 

2010-luvun aikana broileri ja liha ovat vallanneet tilaa grillistä, ja makkarasta on tullut enemmän oheisgrillattavaa. Mausteisten makkaroiden kasvu kuitenkin jatkuu. Uusimpia trendejä ovat käsityöläismakkarat sekä makkarat osana katuruokakulttuuria. 

Lähde: HKScan

 

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme