Mainos
Mainos

Mullistava keksintö: Pastasta kehitettiin terveyttä edistävä versio

Ryhmä italialaisia tutkijoita on kehittänyt pastalaadun, jolla on terveydelle erityisen suotuisia vaikutuksia.

Pastaa arvostellaan hiilihydraattipommina, ja moni on gluteenittomuusvillityksen levittyä luopunut kokonaan pastasta osana ruokavaliotaan. Pastan maine saattaa kuitenkin olla nyt pelastettu, sillä italialaiset tutkijat ovat kehittäneet pastan, jolla on terveysvaikutuksia.

TIESITKÖ? Funktionaaliset elintarvikkeet ovat elintarvikkeita, joilla on kliinisin kokein osoitettu olevan terveyttä edistäviä vaikutuksia. Terveysvaikutteisuutta haetaan muun muassa elintarvikkeiden bioaktiivisiksi kutsutuista ainesosista sekä vitamiineista, hivenaineista ja muista ravintoaineista.

Lähde: Helsingin yliopisto

Oikeat bakteerit tekevät pastasta terveellisempää

Journal of Cereal Sciencessa julkaistussa tutkimuksessa kehitettiin pastalaatu, jolla väitetään olevan terveysvaikutuksia. Uuden, funktionaalisen pastalaadun keittämiseen kiinnitettiin tutkimuksen aikana erityishuomiota, sillä tutkijat halusivat löytää terveysvaikutusten kannalta kaikkein optimaalisimman keittoajan. Optimaaliseksi ajaksi tutkijat selvittivät 5–7 minuutin keittoajan.

Pastan terveysvaikutukset on saatu aikaan bacillus coagulans -bifidusbakteereilla, joita käytetään moniin funtionaalisiin elintarvikkeisiin. Bifidusbakteerien uskotaan voivan helpottavan ruoansulatuskanavan häiriöiden kuten ärtyvän suolen oireyhtymän sekä nivelreuman oireita.

Näitä vaikutuksia ei ole kuitenkaan vielä virallisesti tunnustettu, eikä uutta pastalaatua ole vielä saatu myyntiin. Jää nähtäväksi, saadaanko tulevaisuudessa suomalaistenkin ruokakauppojen hyllyille terveellisempi pastaversio.

 

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme