Mainos
Mainos

Näin kanaviillokki kuuluisi oikeasti valmistaa – poikkeaa aiemmin maistamastasi

Miten kanaviillokki tulisi oikeasti valmistaa? Uutuuskirja kertoo tarinoita tuttujen ruokien takaa.

Ruokatoimittaja ja bloggaaja Tiina Rantanen valottaa uudessa ”Klassikkoruokia: reseptit & tarinat” -kirjassaan perinneruokien historiaa. Yksi kirjan resepteistä on suomalaisillekin jo koulusta perin tuttu kanaviillokki.

Rantasen mukaan kanaviillokki on perinteinen amerikkalainen lohturuoka, jonka äitinä pidetään ikonista amerikkalaiskokki Julia Childia. Childin vuonna 1975 kirjoittamasta keittokirjasta kanaviillokin resepti löytyy nimellä "Fricassee De Poulet á L’Ancienne".

Resepti ei kuitenkaan ole sama kuin meidän tuntemamme kanaviillokin. Childin ohjeessa kana ruskistetaan ensin ja keitetään sitten valkoviiniliemessä.

Kanaviillokki

Ainekset (6–8 annosta)

2 (à 800 g) pakastekanaa
noin 2–2 ½ litraa vettä
1 pkt (250 g) perinteisiä keittojuureksia

Kastike:
1 litra keitinlientä
2 dl kuohukermaa
6 kananmunan keltuaista
½ sitruunaa
2–3 laakerinlehteä
10 musta- tai valkopippuria
2–3 tl suolaa
(1–2 tl currya)
ripaus sormisuolaa
1 rkl sitruunamehua

Valmistusohje:

Sulata pakastekanat hitaasti jääkaapissa.

Huuhtele linnut ja nosta ne isohkoon kattilaan tai pataan. Lisää vettä sen verran, että kanat juuri ja juuri peittyvät.

Lohko joukkoon keittojuurekset ja sitruuna, lisää mausteet. Kiehauta liemi ja kuori pinnalle muodostunut vaahto.

Anna kanojen kiehua miedolla lämmöllä noin kaksi tuntia. Kun liha on mureaa, liha irtoaa jo luista.

Nosta kanat liemestä ja anna jäähtyä hetken aikaa. Siivilöi keitinliemi.

Poista kanasta nahka ja luut. Revi liha sopiviksi suikaleiksi.

Kuumenna litra keitinlientä kattilassa. Sekoita kermaan keltuaiset. (Jos haluat maustaa kastikkeen currylla, lisää sitä suurukseen 1–2 tl.) Lisää muna-kermaseokseen desin verran kuumaa keitinlientä lusikallinen kerrallaan koko ajan vatkaten. Tämä tasaa suuruksen lämpötilaa ja estää kastikkeen juoksettumista.

Kaada suurus ohuena nauhana, koko ajan sekoittaen, poreilevan liemen joukkoon samalla sekoittaen. Kypsennä kastiketta miedolla lämmöllä, koko ajan sekoittaen, kunnes se sakenee. Tähän menee 10–15 minuuttia. Älä päästä kastiketta kiehumaan, se juoksettuu helposti. Mausta kastike suolalla ja sitruunamehulla.

Lisää kanapalat kastikkeeseen juuri ennen tarjoilua.

Tarjoa keitetyn riisin ja mustaherukkahillon kanssa.

Lähde: Klassikkoruokia: Reseptit & tarinat. (Tiina Rantanen, Otava 2018)

* * *

Kanaruoan ystävä, katso videolta myös helpon kanawokin ohje.


Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme