Mainos
Mainos

Näin saat poronlihaa halvemmalla – uskomaton hintaero!

Lihatiskillä poronliha maksaa maltaita, mikäli sitä sattuu edes olemaan saatavilla. Suoraan tuottajalta tilaamalla poro tulee huomattavasti halvemmaksi.

Poronliha on terveellistä ja hyvää, mutta tavalliselle kuluttajalle hinta kohoaa helposti liian suureksi. Suoraan tuottajalta tilaamalla poron kilohinta voi tipahtaa jopa reilusti alle 20 euron kun lihatiskillä poronfileestä voi joutua pulittamaan jopa yli 70 euroa kilolta. 

Kokonaisen tai puolikkaan poron tilaaminen edullisinta

Tuottajat myyvät poroa erilaisina paketteina. Hinta vaihtelee sen mukaan, kuinka pitkälle lihoja on käsitelty ja mitä ruhonosia pakettiin kuuluu. Vielä parikymmentä vuotta sitten oli yleistä tilata kokonaisina pakastettuja ruhoja, mutta nykypäivän kuluttajat arvostavat käyttövalmiiksi leikattuja paloja.

– Tänä päivänä pitää olla kalvottomaksi otetut fileet, ja että ne on helppo laittaa heti pannulle, kertoo pitkän uran porotuottajana tehnyt Kari Kilpimaa Savukoskelta.

Edullisimmaksi tulee tilata kerralla kokonainen tai puolikas poro, joka toimitetaan pakastettuina paloina. Mukana on erilaisia ruhonosia aina sisäfileestä luisiin keittolihoihin.

Eniten porotilauksia Etelä- ja Itä-Suomesta

Kilpimaan mukaan eniten porotilauksia tehdään Etelä- ja Itä-Suomesta käsin. Pakastetut lihapalat kulkeutuvat kylmäautoilla helposti pitkiäkin matkoja.

– Ennen oli se vaikeus kun kuljetuksesta huolehtivat Matkahuolto ja Posti, ja välillä lihat tahtoivat sulaa. Se ongelma on nyt poistunut ja pakkaskuljetukset toimii.

Asiakkaat osaavat hyödyntää monipuolisesti tuntemattomampiakin ruhonosia, kuten potkakiekkoja. Monet porotoimittajat lisäävät poropakettiin reseptejä. Ruokaohjeita löytyy helposti myös netistä.

– Kyllä yleensä sellaiset ihmiset, jotka päätyvät tilaamaan puolikkaan vasan, tietävät mitä paketeista löytyy. Poronliha on sen verran arvokas liha, että sitä ei heräteostoksena tehdä koskaan.

Paras porosesonki on syyskuusta tammikuun loppuun, saatavuus vaihtelee vuosittain.

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme