Mainos
Mainos

Näistä ruokatottumuksista parikymppisen kannattaa luopua

Liiallinen alkoholinkäyttö, prosessoidun ruoan runsas kulutus ja vähäinen vedenjuonti ovat tapoja, joista kannattaa opetella pois viimeistään parikymppisenä. 

20–30-vuotiaana elämä on yhtä myllerrystä, kun epävarmoista teinivuosista siirrytään kohti aikuisuutta. Usein parikymppisenä myös ruokatavat voivat olla vielä aika retuperällä – viikonlopun juhliminen on enemmän sääntö kuin poikkeus, mutta jatkuvasta nesteytyksestä huolimatta elimistössä on jatkuva puute vedestä. 

Aikustuessa olisi hyvä heittää myös nämä huonot ruokatavat unholaan. 

1. Käytät liikaa alkoholia

Erityisesti opiskelijaelämä tunnetaan kosteana, mutta alkoholin liikakäyttö antaa huonot eväät elämään – se muun muassa heikentää muistia ja oppimista, lisää masennusriskiä ja nostaa verenpainetta. 

Jos et halua jättää yöelämääsi vähemmälle, kokeile liiallisuuksiin menemisen vaihtamista kohtuudeksi – vähennä bileiden määrää, juo vähemmän ja nauti välillä alkoholittomia drinkkejä tai pelkkää vettä. Näin et jää paitsi muusta kuin korkeintaan kovasta krapulasta. 

2. Syöt liikaa prosessoituja ruokia

Saatko C-vitamiinitarpeesi pääasiassa sokeroidusta mehusta ja iltapalasi on pussillinen sipsejä?

Prosessoitu ruoka ei sisällä riittävästi vitamiineja ja hivenaineita, ja sen runsas kulutus on tapa, jota et halua jatkaa enää aikuisiällä. Kun ostat kasvikset kasviksina ja lihan lihana, et tule syöneeksi turhia lisäaineita ja ruokasi on puhtaampaa, minkä vuoksi myös kehosi voi paremmin. 

3. Et juo riittävästi – nimittäin vettä!

Juot nesteitä melkoiset määrät, mutta se ei tarkoita, että olisit nesteytetty – itse asiassa voit kärsiä jatkuvasti pienestä nestehukasta. Ota tavaksesi juoda runsaasti puhdasta, raikasta vettä, niin olosi on virkeämpi ja tehokkaampi. 

4. Syöt keskellä yötä

Baarista on luonnollisesti pakko poiketa pikaruokalaan, se on selvä. Ja koska juhlit usein, se vaikuttaa myös vuorokausirytmiisi, jolloin yöllinen välipala voi muuttua huonoksi tavaksi. Liian myöhään nautittu ateria vaikuttaa myös unen laatuun, sillä se jättää unen REM-vaiheen liian lyhyeksi ja viime vuonna julkaistun tutkimuksen mukaan se vaikuttaa myös muistin toimivuuteen

5. Syöt liian yksipuolisesti

Moni tasapainottelee taloutensa kanssa parikymppisenä, sillä silloin tulot ovat pienet ja epätasaiset. Pyri kuitenkin pitämään huolta monipuolisesta ruokavaliosta silloin, kun sinulla siihen on mahdollisuus ja muista, että terveellinen ruoka voi olla myös edullista. Edullisista raaka-aineista esimerkiksi juurekset ovat loistava vitamiinipommi ja kananmunissa on runsaasti proteiinia. 

Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme