Mainos
Mainos

Nyt tuli yllätys! Suomalaisten yleinen tapa valmistaa broilerinliha onkin turha

Asiantuntija kertoo, miten grilliruoasta saa terveellisempää ja mikä on tuolloin paras kypsyysaste lihalle.

HK:n ravitsemusasiantuntija Soile Käkönen kertoo, että myös grilliruoka voi olla terveellisempää. Käkönen kertoi torstaina HK:n tilaisuudessa vinkkejä muun muassa lihan kypsentämiseen. Jos lihan haluaa syödä mahdollisimman terveellisenä grillistä, ei sitä kannata ylikypsentää.

Terveellisempää grilliruokaa:

1. Älä riko lihan pintaa. Näin lihasnesteet ja lihan rasva eivät valu liekkeihin.
2. Suosi marinadeja. Marinadi lihan pinnalla mureuttaa lihaa ja suojaa sen pintaa kuuman kypsennyksen aikana. 
3. Älä paista lihaa liian kypsäksi ja mustaksi. Tällöin sen pinnalle muodostuu haitallisia PAH-yhdisteitä. Sama pätee myös kasviksiin.

– Suosi punaisessa lihassa medium-kypsyyttä, liha pysyy näin mehevämpänä ja terveysriskitkin ovat rajusti kypsennettyä lihaa pienemmät.

Tämä valmistustapa ehkäisee terveydelle haitallisten PAH-yhdisteiden muodostumisen. Eviran mukaan PAH-yhdisteitä on havaittu erityisesti tuotteissa, joita on paahdettu, savustettu, grillattu ja kuivattu.

Kotimaisen broilenlihan voikin jättää jopa punertavaksi

Tarkkana kannattaa olla myös broilerinlihan kanssa, muistuttaa Käkönen. Suomalaisten yleinen tapa kypsentää broileri lähes rutikuivaksi grillissä on ravitsemusasiantuntijan mukaan täysin turha.

Muista! Evira suosittelee kypsentämään broilerin aina vähintään 75-asteiseksi, jotta lihan mahdollisesti sisältämät kampylobakteerit tuhoutuvat. Vaikka salmonellariskiä ei kotimaisessa broilerissa siis ole, ei broilerinlihaa kannata jättää liian raa'aksi kampylobakteerin vuoksi.

– Suomessa voi turvallisesti jättää broilerinkin hieman punertavaksi. Suomalaisessa broilerissa ei ole salmonellaa. Piste.

Älä siis paista turhaan broileria rutikuivaksi vaan jätä se ensi kerralla suosiolla hieman raaemmaksi – kun kyse on nimenomaan kotimaisesta broilerista. Rintafileiden sijaan grillissä kannattaa kokeilla esimerkiksi rasvaisempia broilerin paistileikkeitä.

Lisäys 30.3. klo 21.36: Lisätty tieto Eviran suosituksesta.

***


Käytämme palveluissamme evästeitä parantaaksemme palveluiden käyttökokemusta. Jatkamalla palvelun käyttöä hyväksyt evästeiden käytön. Tutustu päivitettyyn tietosuojakäytäntöömme